Tutkijat kannustavat maahanmuuttokeskusteluun vaaleissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maahanmuutto: Joko tästä nyt puhutaan?

Maahanmuutto on kuumentanut useiden EU-maiden vaalikeskustelut. Kuinka tulee käymään Suomessa – Ranskan veritekojen jälkeen?

15.1.2015 6:01 | Päivitetty 15.1.2015 8:18

Tulevien vaalien alla keskustelun suunta on ennalta arvaamaton.

– On mahdollista, että varsinkin jos näitä iskuja tulisi lisää tai uhka säilyy, maahanmuuttokysymykset nousevat näkyviksi, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi.

Viitteitä on, että perussuomalaiset tulevat pitämään maahanmuuttoa esillä. On mielenkiintoista, miten muut puolueet vastaavat tähän, sanoo tutkija Matti Välimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Kiinnostavin kysymys lienee, miten iskuja tulkitaan eri puolueissa ja uskaltaako joku esittää niiden pohjalta näkökulmia maahanmuuttoon, puolueiden ulkomaalaispoliittisia linjauksia tutkiva Välimäki miettii.

– Lähdetäänkö maahanmuuttoa käsittelemään turvallisuuden ja terrorismin näkökulmasta, Välimäki kysyy.

Tutkijoiden mielestä maahanmuuttokysymykset pitäisi nostaa näkyvästi vaalikeskusteluun. Välimäki toivoo aiheesta "avointa, moniäänistä ja analyyttista keskustelua". On huonoa, jos asioista vaietaan, sanoo myös Grönlund.

Hän sanoo uskovansa, että vaaleista tulee ennen kaikkea talous- ja turvallisuuspoliittiset vaalit. EU- tai maahanmuuttovaalit käytiin vuonna 2011.

Molemmat muistuttavat, että tiedotusvälineillä on suuri valta siinä, miten aihetta käsitellään.

Suomessa Ruotsia tyynempää

Britanniassa vaalit ovat toukokuussa. Siellä maahanmuutto ja sen rajoittaminen ovat keskeisiä vaaliteemoja. Naapurissa ruotsidemokraatit ratsastivat syksyllä maahanmuuttokritiikillä vaalivoittoon.

Britannian ja Ruotsin keskustelu voi heijastua myös Suomeen, Välimäki arvelee. Hän ei silti usko yhtä vahvaan asetelmaan Suomessa. Maahanmuutto jäi edellisvaleissa jossain määrin taka-alalle, ja 2000-luvulla puolueohjelmat ovat tukeneet vapaata liikkuvuutta ja työperäistä maahanmuuttoa – myös perussuomalaisilla tietyin varauksin.

Iskujen jälkeen puoluejohtajat vakuuttivat Helsingin Sanomissa, että niillä ei tulla tekemään politiikkaa vaaleissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyynnytteli blogissaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon lausuntoja puhumalla monipuolisten vaaliteemojen puolesta. Iskujen jälkeen Halla-aho kytki ne maahanmuuttoon ja ihmetteli, miksei iskuja saisi käyttää maahanmuuttokeskustelussa.

Grönlund ei usko, että Suomessa syntyy sellaista konsensusta, että puoluejohtajien yhteisellä päätöksellä ihmiset pysyisivät hiljaa. Hänen mukaansa iskuja on perusteltua taustoittaa maahanmuuttonäkökulmasta. Ranskassa pidetään suurta osaa maahanmuuttajista täysin syrjässä, eivätkä he saa äänestää vaaleissa. Epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ruokkii ääriliikkeiden kannatusta.

Välimäen mukaan poliitikkojen pitäisi etsiä uusia keinoja ja käydä keskustelua, miten kotoutumista ja yhteiskunnallista osallistamista voitaisiin käytännön toimilla parantaa.

– Täytyisi nimenomaan puhua maahanmuuton puolesta. Väestörakenteemme osoittaa, että yksinkertaisesti tarvitsemme lisää työvoimaa. Mutta voi olla, että tähän ei nyt uskalleta tarttua, etteivät vastustajat pääse sanomaan, että katsokaa mitä muualla tapahtuu, Grönlund sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?