Kisa kovenee: Täältä saat nyt lainaa halvimmalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kisa kovenee: Täältä saat nyt lainaa halvimmalla

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.1.2015 6:01, Päivitetty 13.1.2015 8:37

Kilpailu asuntolainaajista on vetänyt lainojen marginaaleja alas tasaisesti viimeisen vuoden ajan. Samalla pankit sitovat lainoja pidemmän aikavälin viitekorkoihin.

Asuntokaupan hiljentyessä koko Suomessa myös asuntolainojen marginaalit ovat painuneet alaspäin.

Uusien asuntolainojen keskimarginaalit putosivat koko viime vuoden ajan kuukausi kuukaudelta. Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän selvityksen mukaan uusien asuntolainojen keskimarginaali oli nyt tammikuussa 1,41 prosenttia. Joulukuussa keskimarginaali oli 1,42 prosenttia ja vuosi sitten tammikuussa 1,55 prosenttia.

Tilanne ei kuitenkaan hyödytä tasaisesti kaikkia.

– Asuntomarkkinoilla on ostajan markkinat. Tällä hetkellä hyvän maksukyvyn kotitaloudet pääsevät hyötymään tästä tilanteesta, Suomen Rahatiedon toimitusjohtaja Seppo Rekonen arvioi.

Vaikka marginaalit ovat nyt alhaalla, niin muutaman vuoden takaisista alennushinnoista ollaan vielä kaukana. Alimmillaan keskimääräiset marginaalit olivat vuonna 2008, jolloin käytiin 0,4 prosentissa. Nyt Rekonen arvioi, että keskimarginaalit jatkavat tasaista laskuaan kohti 1–1,2 prosentin tasoa.

Matalin marginaali Helsingin OP:ssa

Todellista kokonaiskorkoa kuvaa parhaiten pelkästään euribor-sidonnaisten asuntolainojen keskikorko, joka oli tammikuun alussa 1,80 prosenttia. Luvussa on mukana marginaali, nostokulut ja laskutuslisät.

Jos mukaan lasketaan kaikki korot, eli myös esimerkiksi pankkien kiinteät korot, oli kaikkien uusien asuntolainojen keskikorko 2,04 prosenttia.

Yleisellä hinnalla eli pankkien vertailuun ilmoittamalla viitekoroilla mitattuna pääkaupunkiseudulla alimman todellisen kokonaiskoron tarjosi pääkaupunkiseudulla Helsingin OP Pankki 1,73 prosentin korolla. Seuraavaksi halvimmat olivat Handelsbanken ja Nordea 1,74 prosentin viitekorolla. Haarukan yläpäässä oli 1,94 prosentin korolla Nooa Säästöpankki.

– Kilpailu, kysyntä ja tarjonta, pankinjohtaja Risto Pehkonen Helsingin OP Pankista vastaa kysymykseen matalista marginaaleista.

Rahatiedon selvityksen todellinen kokonaiskorko on laskettu 85 000 euron asuntolainalla hyödyntäen pankkien käyttämää viitekorkoa, eikä siis välttämättä edusta kaikkien eri lainojen korkotasoa.

Jälleen ero pankkien todellisen kokonaiskoron välillä on eri jos kaikkien hinta ilmaistaan esimerkiksi vuoden euriboriin sidottuna. Nämä painotukset huomioiden halvimman lainan tarjosi edelleen Helsingin OP Pankki. Seuraavaksi halvinta lainaa ei kuitenkaan myöntänyt Handelsbanken, vaan Hypo. Kalleimman lainan myönsi Nooan sijaan Nordea.

Pitkät euriborit jyräävät

Vuodenvaihde tuo asuntolainaajille sekä risuja että ruusuja. Vanhoille lainaajille esimerkiksi vuoden euriboriin sidotut lainat vaihtuvat viime vuoden viitekorosta tämän vuoden korkoon. Koska euroalueen korot ovat olleet tasaisessa laskussa vuoden 2014 viitekorot ovat nyt selvästi matalammalla kuin viime vuonna.

Vuoden euribor oli joulukuun alussa 0,550 prosenttia ja nyt tammikuun tammikuun alussa 0,321 prosenttia.

Korkojen jatkuva lasku on myös kannustanut pankkeja käyttämään pidemmän ajan viitekorkoja. Lähes kaikki pankit näyttäisivät nyt suosivan viitekorkona 12 kuukauden euriboria. Muutos on tapahtunut vähitellen, sillä vielä vuonna 2012 kuuden kuukauden euribor näytti olevan eniten suosittu viitekorko.

– Yhden ja kolmen kuukauden euribor-korot ovat lähellä nollaa. Pankki saa 12 kuukauden euriborista hieman paremman ja hieman pidemmäksi ajaksi kiinnitetyn koron. Jos ajatellaan, että tässä on ollut pikemminkin korkotason pientä alenemista niin sillä tavalla pankit pystyvät parantamaan omaa korkokatettaan ottolainauksen kautta, Rahatiedon Rekonen pohtii.

Verovähennys enää 65 prosenttia

Jos korkojen lasku innostaa lainaajia, niin asuntolainaamista saattaa hillitä entisestään heikentynyt asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus. Hallitus lähti vuonna 2012 laskemaan aikaisemmin sadassa prosentissa ollutta korkojen verovähennysoikeutta asteittain. Viime vuonna vähennysoikeus oli 75 prosenttia, tänä vuonna se on enää 65 prosenttia.

Rekonen arvioi, että niin sanottu verohyöty on vuonna 2015 enää 19,5 prosenttia asuntolainan koroista.

Toinen lainaamista mahdollisesti hillitsevä voima on deflaation pelko. Inflaatio on tällä hetkellä huomattavasti pankkien tarjoamaa todellista kokonaiskorkoa matalammalla. Uuden asuntolainan ottajat maksavat siis lainastaan positiivista reaalikorkoa.

– Vaikutuksia on hankala vielä arvioida, mutta ilman muuta negatiivinen jos se toteutuu, OP:n Pehkonen toteaa deflaatiosta.

Pk-seudulla lainakisa painaa marginaaleja

Lähde: Suomen Rahatieto

Tampereen seudulla asuntolaina on piirun kalliimpaa kuin pk-seudulla

Lähde: Suomen Rahatieto

Tuoreimmat osastosta