Tämän vuoksi Netflix ei voi rajoittaa salakatselua

Netflixin salakatselu jatkunee tulevaisuudessakin. Vpn:ää ja käyttäjätunnusten lainaamista on vaikea estää. Eikä yhtiöllä liene siihen isompia taloudellisiakaan haluja.

12.1.2015 13:35

Viime viikon uutiset Netflixin ulkomaisten versioiden blokkauksesta säikäyttivät monet, jotka ovat katselleet suoratoistopalvelun ulkomaisia versioita. Yhtiön huhuttiin estäneensä palvelussaan käyttäjän alkuperämään salaavien vpn-virtuaaliverkkojen käytön.

Netflix kiirehti kiistämään väitteet nopeasti.

The Guardianin mukaan Netflix toimisi "salakatselun" kieltäessään vahvasti omia taloudellisia etujaan vastaan, sillä yhtiöllä on yli 30 miljoonaa asiakasta maissa, joissa sen palvelu ei ole lainkaan saatavilla.

Guardian nojautuu GlobalWebIndexin selvitykseen, jonka mukaan yksin Kiinassa on yli 20 miljoonaa Netflixiä vpn-yhteyden kautta katsovaa asiakasta. Yhtiön lukujen mukaan myös noin 5 prosenttia Etelä-Afrikan ja Australian verkkoliikenteestä tulee Netflixistä, vaikkei pelvelu olekaan siellä virallisesti tarjolla.

Selvityksessä kävi myös ilmi, että Netflixin todellinen katsojamäärä on ilmoitettua reilusti korkeampi, koska ihmiset lainaavat tunnuksiaan kavereilleen ja käyvät katselemassa ohjelmia toistensa luona.

GlobalWebIndexin johtaja Jason Mander sanoi Guardianille, että "Netflix ampuisi itseään jalkaan, jos estäisi tuon verkkoliikenteen".

Manderin mukaan Netflix ei voi kuitenkaan myöskään lyödä rumpua vpn:n puolesta, sillä se suututtaisi elokuvastudiot.

Salakatselun estäminen ei ole kuitenkaan teknisestikään aivan läpihuutojuttu. Asiaa tutkinut The Fool -sivusto huomauttaa, että vpn-yhteyksien estäminen sulkisi pois kaikki tietoturvasyistä vpn:ää käyttävät asiakkaat. Hulu-suoratoistopalvelu on lähtenyt estämään joitakin vpn-tarjoajien ip-osoiteavaruuksia, mutta on joutunut päättymättömään takaa-ajoleikkiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?