Suomessa moni asia on hyvin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lopeta ruikutus, meillä menee hyvin

Suomella ei suinkaan mene surkeasti. Vaikka talous onnahtelee, meillä on jotain olennaista, joka monelta maalta puuttuu ja jonka varaan on hyvä rakentaa.

. ­

24.12.2014 5:01 | Päivitetty 23.12.2014 11:42

Suomessa on vuosia eletty kriisitunnelmissa. Talousvaikeuksissa rämmittäessä on alkanut unohtua, että meillä moni perustavaa laatua oleva asia on ainakin kohtuullisen kohdallaan.

– Meillä on hyvä maa ja paljon mahdollisuuksia, arvioi filosofian tohtori, vapaa tutkija ja kestävä innovaatio -yrityksensä konsultti Antti Hautamäki.

Meillä on jotain, joka on erittäin tärkeää yhteiskunnan toimivuudelle: luottamusta. Tätä mieltä ovat niin Hautamäki, sosiologian prosessori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta kuin ajatushautomo Tänkin toimitusjohtaja Markus Kanervakin.

He muistuttavat, että julkinen valta ei ole korruptoitunut. Suomalaiset luottavat poliitikkoihin, virkamiehiin, poliisiin ja oikeuslaitokseen – ja toisiinsa. Siitä esimerkkinä on vaikkapa toimiva jokamiehenoikeus.

– Suomi on rehellinen maa verrattuna moneen muuhun maahan, Kanerva sanoo.

Luottamukseen liittyy turvallisuus. Suomi on äärimmäisen turvallinen maa. Ammattimaista rikollisuutta on vähän, terrorismista puhumattakaan. Lapset voivat kulkea yksin kouluun ja kavereilleen. Luonnonkatastrofitkaan eivät uhkaa.

– Suurin uhka on, että murhaamme itsemme, Saari kuvaa.

Senkin todennäköisyys on aiempaa pienempi, sillä itsemurhat ovat vähentyneet jo yli 40 prosenttia synkimmästä vuodesta 1990.

Mahdollisuuksien maa

Suomessa vallitsee melko hyvä mahdollisuuksien tasa-arvo. Vastaajakolmikko arvostaa sitä, että jokainen saa käydä koulua ilmaiseksi. Heikentyneistä Pisa-tuloksista huolimatta koulun rakenne on Kanervan mukaan hyvä ja opettajat osaavia. Lisäksi koulussa tarjotaan terveellistä ruokaa.

– Rahan puute ei yleensä estä opiskelua, Saari huomauttaa.

Tämä mahdollistaa sosiaalisen kierron, mikä osaltaan lisää luottamusta. Hautamäki muistuttaa, että järjestelmää tukee mahdollisuus edulliseen taiteen perusopetukseen esimerkiksi musiikki- ja tanssiopistoissa tai kuvataidekouluissa. Jokaisen ulottuvilla on kirjastolaitos, joka hänen mielestään elää hyvin ajassa.

Hollannissa asuva Kanerva kehuu Suomen kunnallista päivähoitojärjestelmää. Sen vuoksi kumpikin vanhempi voi käydä töissä.

– Toisin kuin monessa muussa maassa Suomessa saa järkevää ja hyvälaatuista päivähoitoa pienin kustannuksin.

Rahatonta ei jätetä hoitamatta

Tasa-arvoa tukee julkinen terveydenhoito. Vaikka välillä pitää jonottaa, Hautamäen mielestä kaikki hoidetaan melko hyvin. Sairaus ei aja konkurssiin eikä köyhiä jätetä oman onnensa nojaan.

– Etenkin tiukan paikan tullen järjestelmämme toimii erinomaisesti, Saari lisää.

Terveydenhuoltomme laatua kuvaa alhainen lapsi- ja äitikuolleisuus sekä kansalaisten pitkäikäisyys. Terveyttä edistävät puhdas luonto ja vesi sekä raikas ilma.

Kaikkein haavoittuvimpien ryhmien asema on Saaren mielestä Suomessa kohtuullisen hyvä, mikä kertoo yhteiskunnan laadusta.

Nykysuomalaisia on parjattu yhteisöllisyyden puutteesta, mutta valtava joukko tekee vapaaehtoistyötä monenlaisissa yhdistyksissä. Pelkästään urheilujärjestöissä työskentelee yli puoli miljoonaa suomalaista.

Kimmoisaa kansaa

Suomalaisten vahvuus on Saaren mielestä kimmoisuus. Luottamus julkiseen valtaan ja taito käyttää omia mahdollisuuksia tukee tätä.

– Meillä on perinteisesti ollut kykyä uudistua vaikeissakin tilanteissa, Saari sanoo.

Hautamäki iloitsee asennemuutoksesta, joka on hänen mukaansa tapahtunut kymmenessä vuodessa.

– Nuoret ovat innostuneet yrittäjyyteen ja halukkaita perustamaan sekä pieniä ja keskisuuria että kasvuyrityksiä.

Mikään maa ei ole täydellinen ja Suomellakin on ongelmansa. Haastateltujen mielestä Suomella on hyvä pohja, jolta ponnistaa. Hautamäestä on olennaista, että luottamus ei rapaudu. Hän suosittelee, että pelottelun ja kriisipuheen sijaan keskitytään mahdollisuuksiin.

– Kyllä Suomi pärjää, kun toimimme fiksusti ja käytämme mahdollisuuksiamme hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?