Whenonearth-sivusto listasi 10 asiaa Suomesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kahvia, viinaa ja sauvakävely – tätä on suomalaisuus ulkomaalaisille

Nyt tiedämme taas vähän enemmän siitä, mitä ulkomaalaiset meistä oikein ajattelevat. Lue, miten matkailuverkkosivusto kuvaa suomalaisia.

22.12.2014 20:05 | Päivitetty 22.12.2014 20:07

Matkailijoille tärppejä jakava Whenonearth-sivusto listasi 10 asiaa, jotka järkyttävät ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvia. Pääkuvituksena on – kuinkas muuten – kelteisillään löylyä heitteleviä jamppoja.

Jutun kommenteista päätellen verkossa levinnyt juttu kiinnostaa – kuinkas muuten – lähinnä suomalaisia. Tässä kymmenen "järkytyksen" aihetta.

1. Sauna

Sauna on jutun mukaan olennainen osa suomalaisten arkea, ja sellainen on käytännössä jokaisessa suomalaiskodissa ja hotellissa. Miehet ja naiset menevät aina eri vuoroissa saunaan, ja koska alastomuus ei haittaa suomalaista, sitä edellytetään kaikilta.

2. Sauvakävely

Suomessa törmää todennäköisesti hiihtosauvoja käyttäviin kävelijöihin, joilla ei ole suksia. Tällöin ei pidä kuitenkaan purskahtaa nauruun, koska kyseessä on ihan oikea liikuntalaji, ja vieläpä yksi tehokkaimmista kestävyyslajeista. Kuvituskuvassa porukka tosin lykkii ihan jossain muualla kuin Suomessa.

3. Alkoholi

Suomalaiset tunnetaan kovina ryypiskelijöinä. Keskivertosuomalainen juo noin 10 litraa puhdasta alkoholia vuodessa, joten mieti kahdesti, haluatko haastaa suomalaisen juomakisaan, juttu varoittelee.

4. Vierailutavat

Jos ajattelit pistäytyä suomalaisen luona varoittamatta etukäteen, älä tee sitä. Varmista, että sinut on kutsuttu, tai että olet varmasti kertonut tulostasi. Muuten voit varautua siihen, että kuka ei avaa ovea tai tunnelma on kiusaantunut. Ole ajoissa.

5. Keskusteleminen

Kevyt jutustelu eli small talk ei sovi suomalaisten suuhun. Kun jollakin on painava sanottavaa, sitä kuunnellaan hiljaa ja tarkkaavaisesti. Keskeyttäminen on epäkohteliasta.

6. Kansallistunto

Suomalaiset arvostavat identiteettiään ja ovat huolissaan, mitä muut heistä ajattelevat. Suomalaiset ovat ylpeitä sotahistoriastaan, urheilusaavutuksistaan ja teknologisesta osaamisesta ja arvostavat, jos vieras tuntee näitä. Suomea ei kannata verrata Ruotsiin tai muihin naapurimaihin.

7. Juomaraha

Suomessa ei ole tapana jättää tippiä. Jos haluaa kiittää hyvästä palvelusta, voi ravintolassa laskun pyöristää.

8. Metalli

Suomesta puhuttaessa ei ikinä sovi unohtaa metallimusiikkia. Stratovariuksen, Nightwishin, Children of Bodomin, HIM:n, Amorphiksen ja Korpiklaanin tapaiset bändit ovat luoneet maasta "heavymetallin luvatun maan", sivusto kirjoittaa. Syitä on etsitty synkästä ja kylmästä ilmastosta, mutta selitys piilee siinä, että menestys luo uutta.

9. Ujoja ja varautuneita

Suomalaiset vaikuttavat usein ujoilta ja varautuneilta, mutta termit eivät jutun mukaan kuvaa parhaiten suomalaista. Suomalaiset ajattelevat vain tarkkaan, mitä sanovat ja se mitä tulee ulos on vilpitöntä. Vaikeneminen ei ole suomalaiselle kiusallista vaan "kultaa".

10. Kahvi

Suomalaiset rakastavat alkoholin lisäksi kahvia. Suomessa juodaan 12 kiloa kahvia henkilöä kohden vuodessa, kun esimerkiksi espressostaan tutussa Italiassa vastaava luku on vain 5,7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?