IMF moittii "kuplapuskureita" tehottomiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IMF kyseenalaistaa "kuplapuskureiden" tehon

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.12.2014 12:40

Kansainvälinen valuuttarahasto haluaa tanskalaispankeille toisenlaisen tien: Ei kuplapuskureita paisuttamaan taseita vaan kuluttajien velkaantumiselle rajoituksia.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) moittii pääomapuskureita tehottomiksi välineiksi torjumaan kansantalouden hintakuplia. Valuuttarahasto nosti esimerkkitapaukseksi Tanskan, jonka pankeille valuuttarahasto haluaa mieluummin muita vakausvälineitä.

Pankkien keräämät vastasykliset pääomapuskurit ovat "tylsiä työkaluja", IMF:n Tanskan-hankejohtaja James Morsink arvosteli uutistoimisto Bloombergille. Tanskan finanssilaitosten on määrä paljastaa suunnitelmansa puskureiden koosta ja niiden käyttöönoton ehdoista.

Kuplahuolet ovat kasvaneet keskuspankkien matalien korkojen ja elvyttävän rahapolitiikan vuoksi. Niiden varalta keskuspankit ja rahoitusvalvojat ovat ajaneet pankeille erilaisia makrovakaustyökaluja, kuten asuntolainakattoa, luottotappiovarauksia tai pankkien vastasyklisiä pääomapuskureita.

Jälkimmäisillä pankit varautuvat luottotappioihin huonoina aikoina. Valuuttarahasto suhtautuu puskureihin kuitenkin varauksella, koska niiden toimivuudesta ei ole saatavilla riittävästi tutkimustietoa. IMF suosittaa, että pankkivalvojat "etenisivät varovaisesti" niiden käyttöönotossa.

Tanskassa pankeissa on varallisuutta nelinkertaisesti maan 310 miljardin euron kansantalouteen verrattuna. Morsinkin mukaan puskureita voidaan aktivoida kaikenlaisissa tilanteissa, eivätkä ne kohdennu alueille, joilla luotonanto kiihtyy liian rajusti.

– Jos shokkeja tulee, niillä on isompi vaikutus kun tase on suuri, ja jos taseet liittyvät toisiinsa, shokit eivät vaikuta vain yhteen finanssisektorin osaan vaan leviävät nopeasti muuallekin, Morsink kuvasi.

Morsink mainitsi kolme muuta välinettä, jotka voisivat olla Tanskassa toimivampia: korkeammat riskiluokitukset tietyille toimialoille, lainakatot sekä rajoitukset asiakasluottojen koolle (DTI). Näistä IMF pitää eniten kahdesta jälkimmäisestä, koska niiden käytönoton laajuuden takia näyttöä on toimivuudesta puskureita enemmän.

Tanskan keskuspankki varoitti aiemmin joulukuussa pankkeja löysäämästä luotonantoehtojaan, kun kilpailu asiakkaista kiihtyy. Vuoden 2008 asuntokupla puhkesi Tanskassakin finanssikriisiksi, jonka jäljiltä kaatui yli 60 luotonantajaa.

Tuoreimmat osastosta