Nordean Kurronen: Markkinaodotukset Venäjän maksukyvyttömyydestä yliampuvia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Vaihtoehdot ovat vähissä, ja ne ovat kaikki tosi huonoja"

Venäjän keskuspankin viimeöinen koronnosto on tulkittu markkinoilla paniikkireaktioksi. Rupla syöksyi ja keskuspankilla on edessään vain huonoja vaihtoehtoja. Analyytikon mielestä maksukyvyttömyyttä odottavat unohtavat kuitenkin pari faktaa.

16.12.2014 16:17 | Päivitetty 16.12.2014 19:01

Rupla kääntyi tiistaina syöksyyn ja vajosi iltapäivällä pahimmillaan yli 16 prosenttia. Illalla lasku tasaantui.

Keskuspankki nosti ohjauskorkonsa 17 prosenttiin, mikä on jo lähellä Valko-Venäjän ja Ghanan tasoa. Venäjän 10-vuotisten valtionlainojen korot taas ovat nousseet samalle tasolle Ruandan ja Norsunluurannikon kanssa.

Venäjän luottoriskijohdannaisten eli CDS:ien markkinoilla arvellaan, että Venäjän todennäköisyys joutua maksukyvyttömäksi on jo 30 prosenttia.

Nordean analyytikko Sanna Kurronen pitää CDS-markkinoiden reaktiota kuitenkin ylilyöntinä.

– Venäjän valtion ulkomainen velka on vain muutaman prosentin bruttokansantuotteesta, ja valuuttavarannot kattavat ne kevyesti, Kurronen sanoo Taloussanomille.

Markkinoilla reagoidaan usein hyvin voimakkaasti. Ilmassa on selvästi ollut riskinottohalukkuuden laskua, Kurronen muistuttaa.

Pääomarajoitukset mahdollisia, jos muu ei auta

Venäjän keskuspankki on käyttänyt valtavia summia ruplan tukemiseen, eikä koronnostokaan auttanut.

Ruplan heikkenemisen perimmäinen syy on öljyn hinnan lasku, mille keskuspankki ei voi mitään, Kurronen sanoo.

– Vaihtoehdot ovat tietysti aika vähissä, ja ne ovat kaikki tosi huonoja.

Jotakin keskuspankki pystyy vielä tekemään. Se voi jatkaa valuuttainterventioita tai koronnostoja, mutta nykyinenkin korkotaso vaikuttaa jo reaalitalouteen.

Keskuspankin suurin pelko on, että Venäjän koko pankkijärjestelmä alkaa horjua. Näin käy, jos ihmiset menettävät luottamuksensa ruplatalletuksiin ja vaihtavat ne valuuttatalletuksiksi tai pahimmassa tapauksessa vetävät rahansa kokonaan pois pankeista.

Siinä tapauksessa myös pääomarajoitukset ovat mahdollisia, Kurronen arvelee. Rajoitukset voisivat alkaa kotimaan talletusten vaihtamisesta dollarimääräisiksi, mitä yritetään jo nyt hillitä ruplakorkoja nostamalla.

Sitä ennen voitaisiin vielä kasvattaa pankkien valuuttatalletuksiin liittyviä varantovaateita ja tehdä valuuttatalletusten rajoittaminen niille hyvin kalliiksi. Lisäksi keskuspankki voi vielä rahoittaa pankkisektoria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?