Bofitin Iikka Korhonen: Koronnosto riitti pysäyttämään valuutan vajoamisen Turkissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaikki kallistuu Venäjällä: "Ei ihan niin epätoivoista"

Venäjän keskuspankki päätti viime yönä nostaa ohjauskorkoa rajusti, jotta ruplan luisu pysähtyisi. Temppu on toiminut ainakin muualla.

16.12.2014 10:28 | Päivitetty 16.12.2014 11:53

Venäjän keskuspankin koronnoston tehoa on vielä liian aikaista arvioida, toteaa tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista. Tänä aamuna ruplan pahin luisu näyttää joka tapauksessa pysähtyneen. Eilen maanantaina valuutan kurssi heikkeni 9,7 prosenttia.

Keskuspankki nosti yöllä koron 17 prosenttiin aiemmasta 10,5 prosentista. Korotus oli jo kuudes tänä vuonna ja suurin yksittäinen nosto sitten vuoden 1998.

Ainakin Turkissa koronnosto oli tarpeeksi pysäyttämän liiran luisun. Turkin keskuspankki nosti tammikuussa ohjauskorkoaan 10 prosenttiin 4,5 prosentista liiran heikennyttyä voimakkaasti, ja trendi kääntyi useammaksi kuukaudeksi, Korhonen muistuttaa.

Kohta kaikki kallistuu

Ruplan halpeneminen on näkynyt venäläisten arjessa elintarvikkeiden kallistumisena, mikä tosin osaltaan johtuu Venäjän länsimaita kohtaan asettamista vastapakotteista.

Lisäksi kaupat ovat alkaneet merkitä hintoja muissa valuutoissa, ja ihmiset ovat ostaneet esimerkiksi autoja koska pelkäävät niiden kallistuvan voimakkaasti. Nyt ruplan heikkeneminen alkaa nostaa kaikkien tuotteiden hintoja.

– Inflaatio tulee lähikuukausina kiihtymään selvästi, Korhonen sanoo.

Ruplan halpeneminen vaikeuttaa myös yritysten muissa valuutoissa otettujen lainojen takaisinmaksua. Suurin osa valuuttalainoja ottaneista yrityksistä on kuitenkin isoja vientiyrityksiä, joilla on myös valuuttatuloja.

– Siinä mielessä tilanne ei ole ihan niin epätoivoinen kuin voisi kuvitella, kun katsoo tuota valuuttakurssia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?