Rupla vajonnut taas ennätyshalvaksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rupla vajonnut taas ennätyshalvaksi

Ruplan kurssin luisu ei näytä pysähtyvän Venäjän keskuspankin ponnisteluista huolimatta.

15.12.2014 17:02

Venäjän rupla on painunut uusiin pohjalukemiin dollariin nähden maan keskuspankin tukitoimista huolimatta.

Keskuspankki on järjestänyt paikallisille rahoituslaitoksille ruplamääräisen huutokaupan helpottaakseen näiden rahoitustilannetta.

Venäjän keskuspankki tarjoaa pankeille 700 miljardin ruplan eli noin 12 miljardin dollarin edestä kolmivuotista rahoitusta paikatakseen aukkoa, joka syntyy valtiovarainministeriön vähentäessä pankeille tarjottavaa likviditeettiä.

Sen sijaan keskuspankki ei ole turvautunut tällä kertaa uusiin tukiostoihin. Tähän asti keskuspankki on käyttänyt ruplan tukiostoihin joulukuussa jo kuusi miljardia dollaria. Koko kuluneena vuonna tukiostoihin on huvennut yli 80 miljardia dollaria.

Keskuspankki on nostanut myös ohjauskorkoaan useaan kertaan. Se on nyt 10,50 prosentissa.

Ruplan kurssi on heikentynyt pelkästään tässä kuussa 17 prosenttia. Kurssia painaa osaltaan raakaöljyn halpeneminen, joka himmentää Venäjän valtiontalouden näkymiä. Öljy- ja kaasutulot kattavat noin puolet valtion budjetista.

Rupla on halventunut jo historiallisen 60 ruplan rajan yli suhteessa dollariin. Iltapäivällä kello 16.40 dollari liikkui 60,79 ruplassa, kun perjantain päätösnoteeraus oli 58,28 ruplaa.

Myös euron kurssi ruplaan nähden on ennätyskorkea, sillä eurolla saa yli 74 ruplaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?