EU:n komission Jean-Claude Juncker kreikkalaisille: Älkää äänestäkö "väärin" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Juncker kreikkalaisille: Älkää äänestäkö "väärin"

Euroopan unionin komission puheenjohtaja on poikkeuksellisesti mennyt neuvomaan kreikkalaisille, miten pitäisi äänestää.

12.12.2014 17:12

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti kreikkalaisia äänestämästä "väärin" itävaltalaisen ORF-kanavan haastattelussa. On epätavallista, että EU:n poliitikot neuvovat jäsenmaiden kansalaisia äänestämisessä.

– Oletan, että kreikkalaiset – joiden elämä ei ole helppoa, varsinkaan köyhien kreikkalaisten – tietävät erittäin hyvin, mitä väärä vaalitulos tarkoittaisi Kreikalle ja euroalueelle, Juncker sanoi.

Euroopan unionin komissio näkisi mielellään nykyisen hallituksen jatkavan, jos Kreikassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit tammikuussa tai helmikuussa. Ennenaikaiset vaalit saadaan, jos hallitus kaatuu joulukuussa järjestettävässä presidentin valinnassa.

Uusissa vaaleissa valtaan voisi nousta vasemmistolainen Syriza-puolue, jota moni pitää EU-piireissä änkyränä. Syriza vastustaa vyönkiristyspolitiikkaa, jota muun muassa komissio on Kreikalta vaatinut. Vyönkiristyksen vastineeksi Kreikka on saanut tukilainoja.

Komission puheenjohtaja painotti ORF:n haastattelussa, että hän ei halua henkilökohtaisesti puuttua Kreikan poliittiseen prosessiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?