Näin Putin hyötyy ruplan syöksystä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Putin hyötyy ruplan syöksystä

Ruplan hurja syöksy ei ole pelkästään huono asia Venäjälle, sillä se halpenee käytännössä samassa tahdissa öljyn kanssa.

12.12.2014 13:47

Rupla on viime kuukausina halventunut hyvin reippaasti suhteessa dollariin. Taustalla ovat öljyn hinnan raju lasku, Ukrainan tuomat geopoliittiset jännitteet ja Venäjän talouden hidastuminen.

Vaikka runsaasti halventunut rupla aiheuttaa riesaa tavalliselle venäläisille muun muassa tuontituotteiden kallistumisen vuoksi, on siitä tässä tilanteessa hyötyä öljytuloista riippuvaiselle Venäjän valtiolle sekä presidentti Vladimir Putinille.

Valtio hyötyy, ainakin yhdellä saralla, ruplan halpenemisesta, koska öljykauppa käydään dollareissa. Käytännössä ruplan heikentyminen pehmentää öljyn hinnan syöksyä, sillä Venäjä saa dollareissa käytävästä kaupasta suhteellisesti enemmän ruplia.

– Heikko rupla on hyväksi valtion budjetille, Kapital Asset Managementin päällikkö Dmitri Postolenko sanoo uutistoimisto Bloombergille.

– Ruplan halpeneminen on hallituksen etu, mutta sen ei pitäisi tapahtua tavalla, joka johtaisi paniikkiin rahojaan ruplissa pitävien venäläisten keskuudessa, hän sanoo.

Vuoden ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä 2. tammikuuta Brent-barreli maksoi noin 3567 ruplaa. Dollareissa hinta oli 107,78. Tänään puolenpäivän jälkeen Brent-barreli maksoi ruplissa noin 3632 ja dollareissa 63,20. Hurja ero johtuu ruplan syöksystä ja dollarin selvästi vahvistumisesta.

Ruplan syöksy on jatkunut myös tällä viikolla, kun Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoa odotettua vähemmän, ja öljyn hinta jatkoi laskuaan. Venäjän keskuspankki on kertonut, että se on valmis epätavanomaisiin toimiin, mikäli tilanne pahenee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?