Asuntoetu muuttuu – ei enää kultaisia kädenpuristuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntoetu muuttuu – kultaiset kädenpuristukset pois

Julkaistu: 11.12.2014 16:45, Päivitetty 11.12.2014 17:47

Työsuhdeasuntojen verotus muuttuu ensi vuoden alussa. Poskettoman edulliset verotusarvot jäävät historiaan, sanoo Vuokraturvan toimitusjohtaja.

Verohallinto on päättänyt muuttaa työsuhdeasuntojen verotusta ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksen jälkeen työsuhdeasuntojen raha-arvo, käytännössä siis vuokra, voi nousta vuodessa jopa 20 prosenttia, Verohallinto kertoo.

Muutoksen pihvi on, että ensi vuonna asunnon verotusarvo määritellään aikaisempaa tarkemmin asunnon sijainnin perusteella. Uudistuksessa Suomi on jaettu kuuteen alueeseen. Aiemmin arvoon on vaikuttanut esimerkiksi asunnon rakentamisvuosi.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan muutos on myönteinen asia.

– Meidän mielestämme luontoisedun tarkoitus ei saa olla tarjota mitään suurenmoisia verovapaita etuja, vaan se on yksi tapa maksaa veronalainen palkka, Veronmaksajain Keskusliiton lakiasian johtaja Vesa Korpela sanoo Taloussanomille.

Vuokraturvan toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan uudistus korjaa räikeän epäkohdan.

– Mitä kalliimpi ja hulppeampi arvoasunto, sitä kauemmas verotusarvo on jäänyt todellisesta arvosta. Tämä on ollut tällainen kultainen kädenpuristus erittäin kalliissa vuokra-asunnoissa asuville, Metsola toteaa Taloussanomille.

Asuntoedun arvo lähemmäksi todellisia vuokria

Korpelan mukaan keskiarvoja käytettäessä joku voi hieman hävitä ja joku vähän voittaa. Työsuhdeasuntojen verotusarvojen uudet keskiarvot ovat kuitenkin riittävän lähellä vuokra-asuntojen käypiä arvoja, jotta suuria menetyksiä tai suuria etuja ei hänen mukaansa tule.

Verotusarvot lasketaan Tilastokeskuksen julkisista tilastoista.

– Alueita on aikaisempaa enemmän ja asuntoedun arvo tulee vastaamaan tarkemmin sen alueen asuntojen keskimääräisiä vuokria, Korpela selvittää.

Olennaista on, ettei edun verotusarvo voi jatkossakaan ylittää asunnon käypää vuokraa vapailla markkinoilla, Korpela huomauttaa.

Asuntoedun arvoksi Verohallinto on vahvistanut 93 prosenttia kunkin alueen vuokratasosta.

"Verotusarvot olivat poskettoman edullisia"

Työsuhdeasuntojen verotusarvoista on viime vuosien aikana ehditty keskustella kiihkeästi. Keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, miten kaukana verotusarvot voivat olla asuntojen todellisista markkina-arvoista.

– Vanha ajattelu lähti siitä, että verotusarvot oli mitoitettu niin alas, ettei se olisi missään tilanteessa kalliimpi kuin todellinen vuokra. Se johti siihen, että verotusarvot olivat poskettoman edullisia, Metsola sanoo.

Korpelan mukaan asuntoetua saavat asetetaankin nyt entistä tasavertaisempaan tilanteeseen keskenään ja muihin vuokra-asujiin verrattuna.

Toisaalta Metsola muistuttaa, että alueellinen jako ei uudistuksen jälkeenkään ole täydellinen. Helsinki on esimerkiksi jaettu viiteen alueeseen, joista ydinkeskusta on yksi. Muissa suurissa kaupungeissa, kuten Turussa tai Tampereella, näin ei ole tehty.

– Nyt otetaan askelia oikeaan suuntaan. Mutta on tämä aika Helsinki-keskeinen, Metsola sanoo.

Verotuksen muutoksesta kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?