Autokaupalle piristysruiske: myyntiennustetta nostettiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Romuraha tuo autokauppaan "pöhinää"

Autoala arvioi uusien autojen kaupan piristyvän ensi vuonna romutuspalkkion takia.

. ­

11.12.2014 16:44

Uusien henkilöautojen kauppa sujuu ensi vuonna paremmin kuin aiemmin arvioitiin. Autoalan ennusteryhmä on korottanut ensi vuoden myyntiennustetta 5 000 autolla 109 000 autoon.

Syynä on romutuspalkkiokokeilu, joka hyväksyttiin eduskunnassa eilen. Kokeilu alkaa ensi vuoden heinäkuussa ja jatkuu vuoden loppuun.

– Arviomme perustuu siihen, että autokauppaan syntyy romutuspalkkion takia muutenkin pöhinää, ennusteryhmän puheenjohtaja, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo Taloussanomille.

Kallio korostaa, että vasta aika näyttää, paljonko vaikutus loppujen lopuksi on. Hänen mukaansa se voi olla 3 000:sta autosta 6 000 autoon.

Ensirekisteröinneissä romutuspalkkion vaikutus näkyy vielä vuoden 2016 alkupuolella.

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että romutuspalkkio lisäisi uusien autojen myyntiä noin 3 000:lla.

Viime vuonna uusia henkilöautoja rekisteröitiin runsaat 103 000. Tänä vuonna määrä lienee ennusteryhmän mukaan noin 105 000.

Romutuspalkkion voi saada uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaan, mikäli vie romutettavaksi vähintään kymmenen vuotta vanhan autonsa ja ostaa tilalle auton, jonka päästöt ovat enintään 120 grammaa hiilidioksidia kilometriltä. Romutettavan auton ei tarvitse olla liikennekelpoinen eikä katsastettu.

Palkkiosta tuhat euroa tulee valtionosuudesta, minkä lisäksi autoala voi lisätä palkkiota haluamansa verran. Palkkion osuus vähennetään uuden auton hinnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?