Suomalaiset työnantajat pessimistisiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Manpower: Missään Euroopassa ei aiota työllistää niin huonosti kuin Suomessa

Suomalaisten työnantajien näkemykset työllistämisestä ovat kielteisyydessään Euroopan huippua, kertoo tutkimus.

9.12.2014 6:15 | Päivitetty 8.12.2014 22:13

Suomalaisten työnantajien pessimismi on Euroopan syvintä, mitä työllistämiseen tulee. Näin väittää Manpowerin julkaisema työmarkkinabarometri.

Barometri kertoo, että 42 maan joukosta suomalaiset työnantajat olivat pessimistisimpiä alkuvuoden työllistämistä.

Suomen lisäksi vain Italiassa, Hollannissa ja Sveitsissä ennakoitiin työllistämisen heikentyvän. Yhteensä 38 maassa aiottiin työllistää aiempaa enemmän.

Suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet heikkenivät sekä edelliseen neljännekseen että vuotta aikaisempaan verrattuna.

– Henkilöstöpalveluala on työmarkkinoiden heikko indikaattori. Kun seuraa Suomen kilpailukykykeskustelua ja lukee reaalitalouden uutisia, tulos ei ole yllätys, sanoo Manpowerin Suomen toimitusjohtaja Ilkka Lindroos.

– Kun vienti ei vedä ja teollisuudessa on ylikapasiteettia, näkyvät vaikutukset monilla muillakin toimialoilla. Kotimainen kysyntä ja teollisuuden ja kuluttajien luottamus ovat alamaissa. Työpaikkoja syntyy vain kysynnän kasvun kautta.

Suomen sisällä kyselyn surkeimmat alueet olivat Pohjois- ja Länsi-Suomi. Itä-Suomessa ja Etelä-Suomessa oltiin sen sijaan vain hieman miinuksella.

Nihkeimmät työmarkkinat löytyvät kuljetus-, varastointi- ja viestintäaloilta. Myös maa-, metsä- ja kalataloudessa, julkishallinnossa, koulutuksessa sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa tilanne on synkkä.

– Toimialoista ainoa plussa tulee hotelli- ja ravintola-alalta, joka luottaa talvisesongin tuomaan kysyntään, Lindroos toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?