Raakaöljy halvinta viiteen vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raakaöljy jo halvinta viiteen vuoteen

Raakaöljyn hinnanlaskulle ei näytä tulevan loppua. Analyytikot syyttävät tästä öljynviejien Opecia ja yleistä ylitarjontaa.

8.12.2014 19:36

Raakaöljyn hinta on jatkanut maailmanmarkkinoilla luisuaan ja käynyt tänään viiden vuoden pohjissa.

Arviot, joiden mukaan vipurahastot ja muut suursijoittajat ovat laskeneet väärin markkinoiden pohjakosketuksen, ovat lisääntymässä.

– Tämä voidaan nähdä oston paikkana, mutta markkinoilla on edelleen ylitarjontaa, kommentoi Energy Analyticsin johtaja Tom Finlon uutistoimisto Bloombergille.

Sekä Pohjanmeren Brent että viiteöljylaatu WTI halpenivat marraskuussa lähes viidenneksellä. Laskua on vauhdittanut öljynviejämaiden järjestön Opecin päätös pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Myös Yhdysvaltain oma tuotanto on lisääntynyt.

Samaan aikaan maailmantalouden hidastuminen on merkinnyt sitä, ettei öljyn kysyntä ole kääntymässä lähiaikoina jyrkkään nousuun.

– Markkinoilla etsitään edelleen pohjaa, mutta näyttää siltä, ettei sillä olla vielä käyty, kommentoi Tradition Energyn analyytikko Gene McGillian Bloombergille.

Amerikkalaisen Morgan Stanleyn analyytikko Adam Longson arvioi viime viikolla, että öljyn ylituotanto on pahimmillaan ensi vuoden toisella neljänneksellä. Pankin ennuste Brentin ensi vuoden keskimääräiseksi tynnyrihinnaksi on 70 dollaria.

Myös brittipankki Barclays ja ranskalainen BNP Paribas ovat leikanneet ennusteitaan. BNP odottaa Brentin liikkuvan ensi vuonna 77 dollarissa.

Raakaöljyn Brent-laadun tammikuun toimitusten hinta liikkui illalla 66,15 dollarissa tynnyriltä, 2,92 dollarin laskussa. WTI-laadun tammikuun toimitusten hinta oli halventunut New Yorkissa 2,55 dollaria 63,29 dollariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?