Kreikka hyväksyi budjetin – epäuskoa laskelmista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikka hyväksyi budjetin – epäuskoa laskelmista

Euroopan unionin hätäohjelmasta irti haluavassa Kreikassa iloittiin ensimmäisestä lähes alijäämättömästä budjetista vuosikymmeniin. Lainanantajat toppuuttelevat intoa.

Mielenosoittajia Kreikan parlamentin edessä eilen illalla.

8.12.2014 9:26

Kreikan parlamentti on hyväksynyt maan ensi vuoden budjetin äänin 155–134. Eilen hyväksytty budjettiesitys on vuosikymmeniin ensimmäinen, jossa alijäämää on tuskin ollenkaan.

Kreikan budjetti pohjaa 2,9 prosentin talouskasvuun. Alijäämä pienenee 0,2 prosenttiin kuluneen vuoden 1,3 prosentista.

Kun valtion veloista maksamat korot siistitään pois laskuista, budjettiin kertyy niin sanottua perusylijäämää kolme prosentin luokkaa bruttokansantuotteesta, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

Kreikan luotonantajat pitävät kuitenkin budjettia ylioptimistisena ja ovat aiemmin vaatineet maalta tiukempaa budjettikuria.

Kreikan julkinen velka supistuu 171,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun se tänä vuonna on ollut 177,7 prosenttia. Julkisen velan määrä on yhä korkein Euroopan unionissa.

– Olemme päättämässä aikakautta, jolloin hätälainoja tarvittiin valtion joukkovelkakirjojen pelastamiseksi, pääministeri Antonis Samaras iloitsi äänestyksen alla.

Samaras sanoi myös, että "Kreikasta on muodostumassa portti Euroopan ja Kaukoidän kaupan välille, kreikkalainen Kathimerini-lehti kertoi.

Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään Brysseliin neuvottelemaan Kreikan hätäohjelman pidentämisestä ja nykyisen ohjelman tarkastuksesta. Ohjelma päättyy vuoden lopussa, ja sen hyväksymisestä on Kreikalla ja troikalla yhä erimielisyyksiä.

Troikkaan kuuluvat Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?