GTA V vedettiin myynnistä joissakin kaupoissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Naisten tappaminen liikaa: GTA V vedettiin hyllyiltä

Ei GTA-julkaisua ilman kohua. Uusimman pelin myynti lakkasi osassa australialaisia kauppoja.

4.12.2014 15:39 | Päivitetty 4.12.2014 15:39

Yksi videopelihistorian ristiriitaisimmista pelisarjoista Grand Theft Auto on herättänyt pahaa verta julkaisusta toiseen. Joskus on päivitelty pelin silmitöntä väkivaltaa, toisinaan taas avointa kanssakäymistä ilotyttöjen kanssa.

Nyt pelin uusin painos GTA V on vedetty osasta kauppoja Australiassa. Yksi niistä on Target-ketju, jonka mukaan pelillä ei ole sijaa sen hyllyillä naisiin kohdistuvan väkivallan vuoksi. Australiassa kuten Suomessakin K18-ikärajalla varustetussa pelissä on mahdollista pahoinpidellä ja tappaa prostituoituja ja ottaa heidän rahansa.

– Olemme kuunnelleet vahvaa palautetta asiakkailtamme, joiden mukaan tämä ei ole tuote, joita he haluavat meidän myyvän, Target-johtaja Jim Cooper sanoo tiedotteessa (pdf).

Asiasta kertoo muun muassa Cnet. Pelin myynti on lopetettu myös Australian Kmart-liikkeissä. Niissä ei myydä enää edes muita GTA-nimikkeitä.

Väkivalta on raakaa, mutta se on valinta

Myynnistä poistamisen taustalla on nettivetoomus, minkä tekivät kolme seksuaalisesta väkivallasta selviytynyttä naista.

– Tällaisen kokemamme väkivallan muuntaminen viihteen muodoiksi on kuvottavaa ja aiheuttaa meille suurta tuskaa ja vahinkoa, vetoomuksen perustajat kirjoittivat.

Vaikkakin varsin raakaa ja julmaa, prostituoitujen pahoinpitely ja/tai tappaminen ollut yksi GTA-pelien monista puolista jo ammoisesta osasta III alkaen vuonna 2001. Normaalisti peli ei ole pakottanut tällaiseen toimintaan, vaan se on ollut pelaajan valinta.

Tietenkin grafiikka on tässä välissä muuttunut huomattavasti realistisemmaksi, mikä osaltaan tekee väkivallan harjoittamisesta pelissä hieman toisenlaisen kokemuksen.

Jokainen kohu on epäilemättä tehnyt myös hyvää GTA:n myynnille. Uusin versio on jo muutenkin ollut jymyhitti. Sitä myytiin ilmestyessään viime vuoden syksyllä yli miljardilla dollarilla vain kolmessa päivässä.

Sekä Target että Kmart ovat jo siis ehtineet netota paljon pelillä. Tosin myynnistä veto tapahtuu vain vähän sen jälkeen, kun GTA V ilmestyi myös uuden sukupolven konsoleille Xbox Onelle ja Playstation 4:lle. Niissä yhtenä uutena ominaisuutena on niin sanottu first person -näkymä, missä maailmaa katsotaan pelihahmon silmin.

Pelin pc-versio on ilmestymässä tammikuussa 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?