Putin julisti "ankaria" toimia ruplakeinottelijoille

Venäjän presidentti lupasi "armahduksen" Venäjälle palaavalle pääomalle.

4.12.2014 13:47

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julkistanut "yleisen armahduksen" sijoittajille, jotka siirtävät pääomaa takaisin Venäjälle vuosittaisessa puheessaan duumassa.

Putin lupasi puheessaan poistaa turhaa byrokratiaa, joka estää taloudellista kehitystä. Presidentti myös julisti "ankaria" toimia ruplan valuuttakurssilla keinottelijoille.

Venäjän presidentin perinteeksi muodostunut puhe on tänä vuonna entistä tärkeämpi. Venäjän rupla on historiallisen heikko, maan talous on menossa kohti taantumaa ja pankit huutavat apua valtiolta.

– On järjetöntä puhua Venäjälle voiman kielellä. Kenenkään ei pidä pelästyä pakotteita, jotka tietysti ovat haitallisia kaikille, myös pakotteiden asettajille, Putin sanoi.

Rupla on menettänyt kolmanneksen arvostaan sen jälkeen, kun Putin hyökkäsi Krimille Ukrainaan. Maan valtiovarainministeriö myönsi tällä viikolla, että bruttokansantuote voi laskea 0,8 prosenttia ensi vuonna. Aiemmin ministeriö ennusti 1,2 prosentin kasvua.

Inflaatio kohoaa ministeriön ennusteen mukaan yhdeksän prosenttiin tänä vuonna ja hidastuu 7,5 prosenttiin ensi vuonna.

Riippumattoman Levada-keskuksen mielipidetutkimuksen mukaan suurin osa venäläisistä uskoo talouden heikkenevän ja neljä viidesosaa kansasta pelkää elintasonsa laskevan selvästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?