Venäjä vei pohjan Venezuelan öljytoiveelta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä vei pohjan Venezuelan öljytoiveelta

Opecin viime viikkoisen päätöksen taustalla oli järjestöön kuulumattoman Venäjän kanta olla leikkaamatta omaa tuotantoaan.

3.12.2014 21:53

Öljyntuottajajärjestö Opecin viime viikkoisen päätöksen takana olla leikkaamatta öljyn tuotantotavoitetta oli Venäjän päätös olla leikkaamatta omaa öljyntuotantoaan, kertovat talouslehti Wall Street Journalin sisäpiirilähteet.

Venezuela olisi halunnut leikata tuotantoa selvästi. Opec-mahti Saudi-Arabiakin olisi ollut valmis tuotannon leikkaukseen, mutta se asetti ehdoksi sen, että myös Opeciin kuulumattomat maat olisivat leikanneet tuotantoaan.

Venezuelan toive kaatui lopulta Opeciin kuulumattoman Venäjän vastustukseen, kun maa kieltäytyi leikkaamasta omaa öljyntuotantoaan, kertovat WSJ:n lähteet.

Öljy lähti selvään laskuun heti Opecin päätöksen jälkeen. Viime viikolla Brent halpeni yhdeksän prosenttia. Öljyntuottajajärjestö Opecin suurin öljyntuottajamaa Saudi-Arabia uskoo öljyn barrelihinnan tasoittuvan noin 60 dollariin, kertoo WSJ.

WSJ:n haastatteleman lähteen mukaan Arabianlahden mailla ei ole hintavoitetta öljylle. Lähde uskoo, että öljyn barrelihinta nousee nopeasti yli 60 dollarin, jos se laskisi sen alle.

Tällä hetkellä Pohjanmeren Brent-laadun barrelihinta on noin 70 dollarissa. Vielä marraskuun alussa Opecin työntekijät uskoivat, että 70 dollarin barrelihinta johtaisi paniikkiin öljymarkkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?