Kreikalla erikoinen kikka: näinkö verosumma kasvaa?

Kreikka harkitsee arvonlisäveron maksuinnon kasvattamista arvonnalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

3.12.2014 19:54 | Päivitetty 3.12.2014 20:01

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan arvontaan voisivat osallistua vain oikeanlaisella kuitilla. Tavoitteena on tehostaa arvonlisäveron keruuta, kun nyt moni jättää veron maksamatta. Vastaavia arvontoja on käytössä Portugalissa, Maltalla ja Slovakiassa.

Kreikkalainen sanomalehti Kathimerini tietää kertoa, että alustavien suunnitelmien mukaan arvontaan voisi osallistua vain lähettämällä tekstin, jossa on jokaiseen kuittiin kirjoitettava yksilöllinen numero.

Tällä hetkellä moni asiakas neuvottelee tuotteen tai palvelun hinnan alhaisemmaksi jättämällä kuitin ottamatta ja tekemällä pimeät kaupat. Näin moni välttyy maan 23 prosentin arvonlisäverolta.

Kreikan arvion mukaan pelkästään arvonnan avulla valtio saisi 500 miljoonaa euroa nykyistä enemmän rahaa.

Veronkiertoa pidetään laajalti yhtenä syynä maan velkakriisiin, joka on johtanut koviin kulukuureihin ja työttömyyden rajuun nousuun. Valtio kuitenkin uskoo, että arvonta innostaisi kreikkalaisia veronmaksuun, sillä maan uhkapelimonopoli OPAP on yksi Euroopan suurimmista liikevaihdon perusteella.

Portugalissa puolestaan valtio arpoo joka viikko Audi A4 Sedanin. Portugalilaiset ovat automaattisesti mukana arvonnassa joka kerta kun he kysyvät vähintään 10 euron ostoksesta kuitin ja lisäävät siihen henkilökohtaisen veronumeronsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?