Venäjällä 63 on mustan huumorin luku – eikä se tiedä hyvää

Kremlissä vitsaillaan, että moni asia puhkaisee ensi vuonna 63:n rajapyykin. Musta huumori kielii Venäjän taistelutahdosta, jonka moni on saattanut aliarvioida Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

3.12.2014 8:18

Ensi vuonna Venäjän presidentti Vladimir Putin täyttää 63 vuotta. Kremlissä vitsaillaan, että hän ei ole ainoa, joka puhkaisee tuon rajapyykin. Joukossa ovat myös rupla ja öljy.

Ruplan kurssi on tällä viikolla käynyt jälleen uusissa pohjalukemissa. Jos se heikkenee vielä noin 14 prosenttia, saa yhdellä dollarilla pian 63 ruplaa.

Öljyn Brent-laadun hinta on sekin laskenut tällä viikolla jo 67,53 dollariin barrelilta. 63 dollaria ei ole enää kaukana, ja muutamat asiantuntijat ovat väläytelleet jopa 30–40 dollarin hintoja.

Vitsi 63 on Venäjällä yönmusta. Samalla se kertoo paljon uhmakkuudesta ja taistelutahdosta, jota maassa tunnetaan, uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat kertovat. Sosiologi Olga Krystanovskaja sanoo, että vaikka Venäjän säästöt hupenevat ja kansa köyhtyy, kansa vain sisuuntuu.

Moskovalaisen Levada-keskuksen mukaan 31 prosenttia venäläisistä piti pakotteiden aiheuttamia vaikeuksia lievinä. Peräti puolet ei ollut huomannut niiden vaikutusta. Levada-keskuksen Alexei Grazhdankin arvioi, että tavalliset venäläiset voivat kestää pakotteita vuosia.

– Lännen ymmärrys Putinin ja hänen sisäpiirinsä motivaatiosta on väärä, politiikan tutkija Jevgeni Mintsenko sanoi Bloombergille.

– He luulevat, että Putin on liikemies, että raha on hänelle kaikkein tärkeintä ja painostamalla häntä ja hänen liittolaisiaan taloudellisesti he murtavat heidät, Mintsenko jatkoi.

Arviot Venäjän sitkeydestä tukevat ajatusta, että kriisi on pitkä. Vaikka on mahdollista, että venäläisten asiantuntijoiden arviot eivät ole täysin objektiivisia, myös lännessä uskotaan pitkittyneeseen konfliktiin. Näin on arvioinut muun muassa Saksan ulkoasiainvaliokunnan johtaja Norbert Röttgen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?