Poliisi varoittaa EU-säädöksen vaikutuksesta autoilijoihin: "Asiassa on syytä ryhdistäytyä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa EU-säädöksen vaikutuksesta autoilijoihin: "Asiassa on syytä ryhdistäytyä"

Peräänajoja talvipimeillä pelkäävä poliisi ei ole lainkaan ilahtunut Brysselin uusimmista tuliaisista.

2.12.2014 12:59 | Päivitetty 2.12.2014 12:42

Oletko huomannut liikenteessä autoja, joiden etuvalot ovat päällä ja takavalot pimeinä? Voisi olettaa, että syynä on takavalojen vaihdon laiminlyönti, mutta kyse voi olla myös EU:sta.

Tuoreehko päiväajovalosäännös näkyy uusissa autoissa, joissa päiväajovalot ovat pakollinen varuste. Se tarkoittaa, että valot syttyvät edessä, kun auton käynnistää, mutta eivät takana, ellei niitä erikseen kytke päälle.

Säännöksen mukaan päiväajovaloja saa käyttää ajovalojen sijasta vain silloin, kun mikään tekijä, kuten sade, sumu, hämärä tai pimeys, ei haittaa näkyvyyttä. Mutta moni kuski käyttää päiväajovaloja myös huonoissa olosuhteissa huomaamatta, että takavalot ovat pimeinä.

Poliisi ehdottaa ykkösiä ja nollia tilanteen korjaamiseksi.

– Asiassa on syytä ryhdistäytyä ja sytyttää ne ajovalot aina, kun näkyvyys on vähänkään rajoittunut tai tien pinnasta pöllyää vettä tai lunta. Mikään ei myöskään estä koodaamasta huollossa takavaloja palamaan samanaikaisesti päiväajovalojen kanssa, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toteaa tarinamuotoisessa tiedotteessaan.

Laitos myös muistuttaa, että tarvittaessa kuskeja muistetaan "pikavoitoilla" ajovalojen väärästä käytöstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?