Lagarde: Halpa öljy hyväksi maailmantaloudelle

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja arvioi öljyn hinnanlaskun tuovan lisäpotkua talouteen.

2.12.2014 7:44

Raakaöljyn halpeneminen vauhdittaa maailmantaloutta ja tukee erityisesti kehittyneitä talouksia, arvioi Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

– Nettomääräisesti se on mahdollisesti hyväksi maailmantaloudelle, Lagarde totesi eilen Washingtonissa.

Sen sijaan öljyä tuottaville maille kuten Venäjälle öljyn hinnanlasku on "merkittävä uhka", joka "lisää heidän haurauttaan ja heidän haavoittuvuuttaan, minkä he tietävätkin", Lagarde totesi.

– Jää nähtäväksi, mikä tulee olemaan reaktio, hän sanoi.

Öljy ja kaasu tuovat 68 prosenttia Venäjän vientituloista. Öljyn ja kaasun vientituloilla katetaan puolet valtion budjetista.

Raakaöljyn hinta on jatkanut luisuaan sen jälkeen kun öljynviejämaiden järjestö Opec jätti viime viikon lopulla tuotantokiintiönsä ennalleen. Hintaa painaa myös Yhdysvaltain lisääntynyt kaasun ja öljyn tuotanto.

Lagarden laskelmien mukaan raakaöljyn 30 prosentin hinnanlasku tarkoittaa 0,8 prosentin lisäkasvua "kehittyneimmissä talouksissa" ja mahdollisesti 0,6 prosentin kasvua Yhdysvalloille.

Uuden hallituksen viime viikolla nimittäneestä Ukrainasta Lagarde totesi, että maa "tarvitsee vielä paljon lisärahoitusta", jotta hallitus pystyy uudistamaan taloutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?