Öljy halpeni, muovi ei – kuka hyötyy?

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtajan Vesa Kärhän mukaan öljyn hinnanlasku ei ole tähän mennessä näkynyt muovien hinnoissa.

.

1.12.2014 16:44

Öljy on halventunut viime kesäkuun huipusta lähtien yli 40 prosenttia. Voisi kuvitella, että hinnanlasku näkyisi aloilla, jotka käyttävät raaka-aineenaan öljyä. Esimerkiksi muovin ylivoimaisesti tärkein raaka-aine on öljy.

Muovipussien, muovipakkausten, muoviputkien ja muiden muovista valmistettujen tuotteiden hinnat eivät ole kuitenkaan halventuneet, vaikka öljyn hinta on tullut selvästi alas.

– Muovin hinta on ollut todella mielikuvituksettoman tasainen, ei ole näkynyt heilautuksia puoleen eikä toiseen, sanoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Kärhän mukaan hinta on pysynyt tasaisena jo 1,5–2 vuoden ajan.

Kärhän mukaan syynä tähän on se, että isot petrokemian yhtiöt, jotka valmistavat muoveja, ovat parantaneet omaa marginaaliaan, eikä hyöty öljyn hinnanlaskusta ole valunut muovituoteteollisuuteen ja sitä kautta tuotteiden kuluttajahintoihin.

Lisäksi öljyn ja muovin riippuvuussuhteessa on Kärhän mukaan useiden jalostusasteiden vuoksi "hitausmomentti", joka viivyttää hintavaikutusta noin puolen vuoden verran.

Kärhän mukaan saattaa olla, että jatkossa muovin hinnat voivat tasoittua pysyvämminkin ja kehitys irrota ainakin jossain määrin raakaöljyn hinnasta. Syynä on Yhdysvaltain liuskeöljy ja -kaasubuumi.

– Yhdysvalloissa tehdään liuskekaasuun perustuvaa polymeerituotantoa eli muovien tuotantoa. Se elää omassa hintamaailmassaan, Kärhä arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?