Ravintolajätti Restel lomauttaa

Suomen ravintola- ja hotellibisnes sujuu tällä hetkellä heikosti, Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman kertoo.

Cumulus-hotelli Helsingin Hakaniemessä.

1.12.2014 15:34

Hotelli- ja ravintolayhtiö Restel lomauttaa työntekijöitään yt-neuvottelujen päätteeksi. Yhtiön toimitusjohtajan Mikael Backmanin mukaan talven aikana pyörivien lomautusten kesto ja kokoluokka vaihtelee kaupungeittain.

– Neuvottelut on käyty periaatteessa joka vuosi. Nyt on sovittu talvilomautusten pelisäännöistä ja lomarahojen vaihtamisesta vapaapäiviksi. Lomautuksia tehdään joustavasti kysynnän vaihtelujen mukaan, Backman kertoo Taloussanomille.

Lomautusuhan piirissä on koko yhtiön hotelli- ja ravintolahenkilöstö. Kaikkiaan Restelin palkkalistoilla on kausittain vaihdellen noin 5 000 työntekijää, joista suuri osa on osa-aikaisia. Palkkalistoilla on muun muassa paljon opiskelijoita.

Talvella hiljaiseloa

Talven lomakausina saatetaan tarvita jopa lisätyövoimaa, mutta pääosin pimeät talvikuukaudet ovat alalla hiljaisia. Backmanin mukaan Suomen markkinatilanne on alalla nyt hyvin vaikea.

– Kun meillä on sataprosenttisesti kotimainen tuote ja asiakaskunta, niin Suomen tilanne heijastuu suoraan markkinatilanteeseen. Kotimainen ostovoima on a ja o, Backman sanoo.

Valtiovarainministeriö odottaa suomalaisten ostovoiman supistuvan tänä vuonna 0,6 prosenttia. Viime vuonna kansalaisten ostovoima laski 1,1 prosenttia.

Restelin tunnetuimpia ravintolaketjuja ovat Rax Buffet, HelmiSimpukka, Hemingway's ja alkuvuonna Suomeen tullut Burger King. Helsingin yöelämäpaikoista yhtiö pyörittää Baker's ja Kaarle XII -yökerhoja. Hotelleista Restelin ketjuihin kuuluvat muun muassa Cumulus, Rantasipi ja Holiday Inn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?