Öljyn hinta ei nouse ehkä vuoteen – Suomi hyötyy

Öljyn hinta voi pysyä matalana pitkään. FIMin päästrategi Vesa Engdahl pitää mahdollisena, että Saudi-Arabia haluaa puolustaa markkinaosuuttaan. Jos on näin, se tuskin haluaa supistaa tuotantoa ainakaan vuoteen.

Shellin työntekijä seisoo öljytynnyreiden edessä Toržokin-tehtaalla Venäjällä.

28.11.2014 17:07 | Päivitetty 28.11.2014 21:58

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut kolmanneksen kesän jälkeen. Luisu kiihtyi tällä viikolla, kun öljynviejämaiden järjestö (Opec) päätti olla leikkaamatta tuotantotavoitettaan. Heti päätöksen jälkeen hinta vajosi 72,6 dollariin tynnyriltä. Tammikuun toimitusten hinta on kohonnut hieman, mutta liikkunut tänäänkin Lontoossa 73 dollarin alapuolella.

S-Pankin tytäryhtiön FIMin päästrategi Vesa Engdahl ei usko, että öljyn hinta alenee enää paljon.

– 60–70 dollaria on pohjat, hän arvioi.

Kovin kiivasta nousua ei silti välttämättä nähdä, jos Saudi-Arabia ei ryhdy rajoittamaan tuotantoa. Sen osuus Opec-maiden tuotannosta on kolmannes ja Opec-maiden osuus koko maailman noin sadan miljoonan öljytynnyrin päivätuotannosta on myös kolmannes.

Saudi-Arabia on yleensä tasapainottanut kysyntää ja tarjontaa, mutta ei nyt.

– On mahdollista, että Saudi-Arabia haluaa puolustaa markkinaosuuttaan, Engdahl sanoo.

Jos maa haluaa työntää muita tuottajia pois, sillä ei ole kiire toimia hinnan nostamiseksi. Engdahl arvioi, että Opec ei tällöin ainakaan vuoteen suostuisi tuotannon rajoituksiin.

– Muutaman kuukauden notkahdus ei riittäisi, vaan hinnan pitäisi pysyä korkeintaan nykylukemissa pidempään.

Kehno hinta voi jäädyttää investoinnit

Saudi-Arabian etu on, että se pystyy tuottamaan öljyä halvemmalla kuin hankalien paikkojen öljyä hyödyntävät maat.

Yhdysvallat on viime vuosina lisännyt merkittävästi liuskeöljyn vesisärötystä. Tämän öljyntuotantotavan kustannukset vaihtelevat paljon, mutta voivat olla jopa 70 dollaria tynnyriltä.

Norja puolestaan pyrkii hyödyntämään pohjoisia öljyvaroja ja Brasilia syvän meren öljyä. Kummankin alueen tuotanto maksaa Engdahlin mukaan noin 60 dollaria tynnyriltä.

– Jos öljyn hinta vajoaa, investointihankkeita voidaan lyödä jäihin.

Kertaalleen hyydytettyjä jätti-investoinnit ei kovin pian polkaista uudelleen käyntiin.

– Voi olla, että saudit kärsivät vähän aikaa halvasta öljystä, jotta he voivat myöhemmin rahastaa ison markkinaosuuden turvin.

Saudi-Arabialla on mahtavat reservit ja puskurit ja Engdahlin mielestä sillä ei olisi paniikkia, vaikka hinta pysyisi nykyisellään vuodenkin.

Tilanteesta on esitetty muitakin arvioita. Yhden teorian mukaan Saudi-Arabia ja Yhdysvallat pyrkisivät painostamaan Venäjää tai Irakia. Engdahl ei oikein innostu salaliittoteorioista, mutta joka tapauksessa Venäjän budjetin pohjana on noin sadan dollarin tuntumassa liikkuva tynnyrihinta eli nykyhinnoilla sen alijäämä kasvaa kovaa vauhtia.

Suomi hyötyy vähän

Tällä kertaa öljyn hinnan lasku johtuu siis tarjontaongelmasta, ei kysynnän hiipumisesta talouden heikkenemisen vuoksi. Suomelle vaikutukset ovat myönteisiä, mutta melko pieniä. Engdahlin mukaan tilanne parantaa vaihtotaseen tasapainoa ja kauppatasetta.

Inflaatiopaineet voivat vähetä, mutta inflaatio ei pitkään aikaan ole ollut ongelma – päinvastoin.

– Polttonesteiden hinnan lasku voi vapauttaa vähän kotitalouksien rahaa muuhun käyttöön, Engdahl huomauttaa.

Hän korostaa, että suurin osa bensiinin ja muiden polttonesteiden hinnoista on veroa. Vuoden vaihteessa niihin tulee veronkorotus.

Kuljetusalalle öljyn hinnan lasku on myönteistä. Pörssiyhtiöistä Finnair hyötyy. Pohjolan seniorianalyytikon Jari Räisäsen mukaan polttoaineen maailmanmarkkinahinnan kymmenen prosentin lasku vaikuttaa Finnairin liikevoittoon vuosittain noin 30 miljoonaa euroa.

– Voimassa olevien suojausten vuoksi vaikutus tulee viiveellä, Räisänen kertoo.

Öljy-yhtiö Neste Oilia asia ei välttämättä heilauta.

– Jalostusmarginaalin kehitys vaikuttaa raakaöljyn hintaa enemmän yhtiön tulokseen, Engdahl huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?