Suomen budjetti täyttää pääosin komission vaatimukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen budjetti täyttää pääosin komission vaatimukset

Suomi ei päässyt parhaaseen ryhmään. Seitsemän maan budjetit ovat vaarassa rikkoa säännöt.

. ­

28.11.2014 13:28

Suomen ensi vuoden budjetti täyttää pääosin Euroopan komission vaatimukset. Suomen kanssa samassa joukossa ovat Viro, Liettua ja Slovenia. Komissio julkisti tänään katsauksen Euroopan unionin jäsenmaiden ensi vuoden budjetteihin.

EU-komission mukaan Ranska, Italia, Belgia, Espanja, Itävalta, Portugali ja Malta ovat vaarassa rikkoa EU:n taloussäänöt. Komissio kehottaa näitä seitsemää maata "toteuttamaan tarvittavat toimet", jotta niiden budjetit ovat vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisia.

Huomio kohdistuu erityisesti Ranskaan, Italiaan ja Belgiaan, joiden budjetit komissio katsastaa uudelleen maaliskuussa. Muiden neljän maan alijäämä ei ole yhtä paha.

Mikäli maat eivät leikkaa kulujaan riittävästi, voi komissio rangaista maita taloussääntöjen rikkomisesta. Päätöksen mahdollisista lisätoimista komissio tekee maaliskuussa.

– Nyt on oikea aika toteuttaa kunnianhimoisia rakenneuudistuksia, jotta voidaan varmistaa kestävä kasvu ja uusien työpaikkojen syntyminen. Siihen tarvitaan johtajuutta ja sitoutumista sekä EU:n että jäsenvaltioiden tasolla, euro- ja työmarkkinakomissaari Valdis Dombrovskis sanoo komission tiedotteessa.

Suomessa komissio seuraa makrotalouden epätasapainoja, kuten viennin kehitystä.

Komission vaatimukset täyttäviä maita ovat Hollanti, Irlanti, Luxemburg, Saksa ja Slovakia.

Kokonaisuudessaan euroalueen budjettialijäämä pienenee ensi vuonna 2,2 prosenttiin kuluvan vuoden 2,6 prosentista. Yhteenlasketun julkisen velan bkt-suhteen koimissio odottaa kasvavan puoli prosenttiyksikköä 93,6 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?