Nyt sen voi jo sanoa: Edessä on vielä 399 piinan päivää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt sen voi jo sanoa: Edessä on vielä 399 piinan päivää

Talous ei kohene, kansalaisten ostovoima heikkenee ja työttömyys lisääntyy. Monessa yrityksessä kasvun uskotaan alkavan ensi vuoden sijaan vasta 2016 tai jopa myöhemmin.

28.11.2014 6:01 | Päivitetty 28.11.2014 9:34

– Kyllä ensi vuosi voidaan unohtaa ja miettiä vuotta 2016, josko silloin olisi kirkkaampaa.

Näin sanoo Taloussanomille pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta. Pankilla on yksi synkimmistä näkemyksistä Suomen talouskasvusta ensi vuonna. Syyskuussa Nordea ennusti, että talous kasvaa mitättömät 0,3 prosenttia ensi vuonna.

Kangasharjun mukaan viimeaikaiset uutiset Suomelle tärkeistä vientimaista eivät ole tuoneet valoa tilanteeseen. Toiveet viennin ripeästä kasvusta on jouduttu hautamaan.

Ennakoivat ostopäällikköluvut Euroopasta ovat surkeita. Kun Euroopan talousmahti Saksa alkaa yskiä, tauti pahenee Suomessakin, koska vienti ei vedä.

Kangasharju kertoo, että Kiinastakin on saatu viime aikoina huonoja lukuja. Se voi tarkoittaa maan kasvun hidastuvan. Kiinan keskuspankki yllätti viime perjantaina laskemalla korkoja 0,4 prosenttiyksikköä. Venäjällä talous on romahtanut, eikä noususta ole mitään toiveita. Ruotsikin taistelee deflaation ja viennin kanssa. Ainoastaan Britannialla ja Yhdysvalloilla menee paremmin.

– Ei ole mitään sellaista, mikä nykyisen kehityksen kääntäisi, Kangasharju valittelee.

Nordea ennustaa ensi vuoden kasvulukuja seuraavan kerran joulukuussa.

– Ennuste ei tule ainakaan olemaan parempi kuin 0,3 prosenttia, vaan todennäköisesti huonompi.

Luvassa lisää yt-neuvotteluja

Kuluttaja saa ensi vuonna pelätä työpaikkansa puolesta.

– Trimmausta tullaan näkemään, jotta yritykset saavat vanhalla liikevaihdolla entisen tuloksen. Luvassa on yt-neuvotteluja ja lisää työttömyyttä, Aki Kangasharju sanoo.

Palkat eivät juuri nouse, sillä raamisopimus on yhä voimassa. Kangasharjun mukaan palkankorotusten sijaan pitäisi ennemminkin tehdä sisäinen devalvaatio, laskea palkkoja ja keventää verotusta.

Etenkin kotimarkkinoilla toimivilla yrityksillä on vaikeaa. Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupalle miinusvuotta.

– Ennustamme vähittäiskauppaan -0,5 prosenttiyksikön volyymimuutosta, sanoo liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

S-Pankin tytäryhtiön FIM:n pääanalyytikko Kim Gorschelnik sanoo, että sijoituspalveluyhtiö suosittelee osakesijoittajia välttämään kotimarkkinoilla toimivia yhtiöitä tällä hetkellä.

– Kuluttajat ovat varovaisia, ostovoimakehitys on heikkoa ja työttömyys kasvaa, hän luettelee.

Kurja yhtälö: Kotimarkkina ja Venäjä

Ongelmia voi olla myös niillä kotimaisilla yrityksillä, joille toinen tärkeä markkina-alue on Venäjä. FIM:n Kim Gorschelnik luettelee esimerkkeinä rakennusyhtiö YIT:n ja tavarataloketju Stockmannin.

Maaleja valmistava Tikkurila varoitti tuloksestaan hiljattain Venäjän ruplan heikentymisen vuoksi. Nordean Aki Kangasharjun mukaan vuosi 2015 saattaa olla kurja niillä elintarvikeyhtiöillä, jotka kärsivät pakotteista.

Ensi vuosi voi olla kohtalaisempi kansainvälisillä markkinoilla toimivilla suomalaisyrityksillä. Vaikka Kiinan kasvuvauhti on hidastunut, kasvu on ripeää verrattuna Suomeen tai Eurooppaan. Lisäksi Yhdysvaltain talous on elpymässä.

Euron heikentyminen voi auttaa niitä yhtiöitä, joiden kustannukset ovat euroissa mutta myynti dollareissa.

– Neste Oil ja metsäyhtiöt kuuluvat tähän ryhmään. Myös konepajayhtiöt hyötyvät osittain tästä, sanoo Gorschelnik.

Kuluttaja taas hyötyy ensi vuonna siitä, että korot hyvin todennäköisesti pysyvät alhaalla ja hintojen nousuvauhti hiipuu.

– Hyvä tekijä on myös se, että öljyn hinta on tullut alas. Täytyy toivoa, että Opec ei vähennä tuotantoaan ja että halvan öljyn kausi jatkuu. Se olisi suomalaiselle autoilijalle ja lämmittäjälle hyvä uutinen.

Uusi aika ei ole auvoisa

Koittaako käänne sitten vihdoin vuonna 2016?

Pääekonomisti Aki Kangasharju Nordeasta ei ennusta nopeaa pyrähdystä nousuun.

– Olemme tulossa uuteen aikaan, jossa kasvu on hidasta.

Kaupan liiton Jaana Kurjenojan mukaan kaupan alalla toiveet kasvusta alkavat viritä, kun työllisyys alkaa parantua.

– Silloin se näkyy pikku hiljaa myös kuluttajaluottamuksessa.

Yksittäisen kotitalouden ostovoima ei luultavasti parane, sillä Kurjenoja pitää todennäköisenä, että verotusta kiristetään vielä parina seuraavana vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?