Opecissa Venezuela ja Ecuador kannattavat öljyleikkauksia

Opecin ei ennakoida leikkaavan illalla kiintiötään Wienissä, vaikka tämä olisi Venezuelan mieleen.

27.11.2014 13:00

Venezuela aikoo ehdottaa öljyntuottajien järjestön Opecin tämänpäiväisessä kokouksessa, että järjestön tuotantokiintiötä pitää leikata öljyn ylituotannon takia, kertoo maan ulkoministeri Rafael Ramirez.

Toimittajille puhuneen Ramirezin mukaan nyt tarvitaan yhteistä tuotantoleikkausta. Myös Ecuador tukee kiintiön alentamista. Ramirez ei kuitenkaan sanonut, kuinka suuri leikkauksen pitäisi olla.

Opec kokoontuu tänään Wienissä, mutta suurten öljyntuotantomaiden ei ole ennakoitu asettuvan tuotantoleikkauksen taakse, vaikka raakaöljyn hinta on ollut viime aikoina selvässä laskussa.

Brent-laadun tammikuun toimitusten futuurihinta liikkuu enää hieman yli 75 dollarissa tynnyriltä, kun se vielä kesäkuussa oli ylimmillään 115 dollarissa. Taso on alhaisin neljään vuoteen. Taustalla on muun muassa Yhdysvaltain lisääntynyt tuotanto ja maailmantalouden sitkeäksi osoittautunut heikkous.

Ranskalainen Societe Generale on ennakoinut Brent-laadun hinnan liikkuvan ensi ja sitä seuraavana vuonna vain 70 dollarissa.

Venezuelalle tämä on liian alhainen taso valtiontalouden rahoittamiseen. Sen sijaan järjestön mahtimaa Saudi-Arabia on suhtautunut tähän asti nyreästi kiintiönleikkausesityksiin. Maan öljyministeri Ali Al-Naimi arvioi tällä viikolla, että öljymarkkina asettuu itsestään tasapainoon.

Kuwaitin öljyministeri Ali Al-Omari totesi puolestaan, että kiintiön leikkaus riippuu siitä, mitä Opecin tämänpäiväisessä kokouksessa tapahtuu. Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh ennakoi kokouksesta "vaikeaa". Iran on myötäillyt tähän asti Saudi-Arabian kantoja ja torjunut leikkaukset.

Societe Generalen öljytutkimuksen johtajan Michael Wittnerin mukaan Al-Naimin kommentit ovat selvä viittaus siihen, että "saudit ja Opec eivät tee kokouksessa yhtään mitään".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?