Uber brittioikeuteen, Lyft palaa oikeisiin kimppakyyteihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Peli kovenee: Lontoon taksikuskit lähettivät yksityisetsivät Uberin kyytiin

Kyytienvälityspalvelut leviävät nopeasti, mutta samalla nousee niiden vastustus. Lontoon mustien ammattitaksien kilta myöntää lähettäneensä yksityisetsivät Uberin palvelua käyttävien autojen kyytiin.

27.11.2014 9:29 | Päivitetty 27.11.2014 9:21

Suomessakin rajoitetun toiminnan aloittanut Uber on kyytienvälittäjistä suurin ja tunnetuin. Se on myös yleensä perinteisten ensimmäinen kritiikin kohde.

Lontoon Licensed Taxi Drivers Association (LTDA) palkkasi yksityisetsiviä selvittääkseen Uberin kyytien laskutusmenetelmän. Sen mukaan palvelun älypuhelinsovellus on itse asiassa taksamittari, jonka käyttö on sallittu vain lisensoiduille takseille, International Business Times kirjoitti.

Yhdistys sanoo käyttävänsä keräämäänsä tietoa todistusaineistona oikeusjutussa, joka kuullaan High Court -tuomioistuimessa. Se on ensimmäinen oikeusaste tärkeiden tai taloudellisesti arvokkaiden riitojen käsittelylle.

Ammattitaksit vastustavat kilpailevia palveluja, koska jälkimmäiset voivat tarjota kyytipalveluja jopa puoleen hintaan perinteisten yhtiöiden taksoihin verrattuna.

Kaliforniassa, jossa Uberin lisäksi kyytejä välittävät myös Lyft ja Sidecar, San Franciscon ja Los Angelesin yleiset syyttäjät ovat vaatineet kyytienvälitysfirmoja muuttamaan liiketoimintamallejaan niin, että ne noudattavat osavaltion lakeja. Syyttäjät muun muassa vaativat yrityksiä tutkimaan kuljettajien taustat niin perusteelliset kuin ne väittävät julkisesti tekevänsä.

Lyft ilmoitti keskiviikkona ottavansa ison askelen eteenpäin palaamalla juurilleen, Tech Times kirjoitti.

Lyftin päämääräpalvelussa kuljettajat ilmoittavat aikataulunsa ja matkansa päämäärään ja reitin varrella olevat ihmiset voivat ilmoittaa haluavansa kyydin. Tämä on selkeästi kimppakyytimalli, joka on suunnattu työmatkalaisille. Lyftin mukaan auton omistaja voi ansaita tällä tavalla 400 dollaria kuukaudessa.

Kaikki kyytienvälityspalvelut teeskentelevät järjestävänsä kimppakyytejä, joilla on jo pitkään ollut yhteiskunnan vahva tuki niin ruuhkaisessa Kaliforniassa kuin muuallakin. Yritykset ovat kuitenkin venyttäneet kimppakyydin käsitteen kattamaan mitä tahansa välittämäänsä kyytiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?