Kiinteistönvälittäjät: Asuntojen myyjät ovat ylioptimistisia, ostajat hyvin realistisia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asunnonostajista tuli hankalia – "juristilta kirje saman tien"

Ostajan markkinat leimaavat nyt välittäjien mukaan asuntokauppaa: pienistäkin vioista yritetään korvauksia ja asunnoista tehdyt tarjoukset ovat usein selvästi alakanttiin.

Moni asunnonostaja on nyt sisäistänyt puheen ostajan markkinoista.

27.11.2014 6:01 | Päivitetty 26.11.2014 16:22

Kiinteistönvälittäjät saavat nykyään tehdä hartiavoimin töitä, jotta asiakkaat kohtaisivat toisensa. Neuvottelut kestävät pidempään, kun myyjien ja ostajien käsitykset sopivasta hinnasta poikkeavat paljonkin.

Asiakkaat ovat myös oppineet vaatimaan välittäjiltä enemmän, mitä pitkään alalla toimineet pitävät aivan oikeana kehityksenä. Samalla selvästi useampi kokeilee tarpeettomastikin onneaan, eräs välittäjistä sanoo.

Aiempaa useammat ovat yrittäneet korvauksia pienistä vioista, vaikka ne olisi käyty läpi kauppaa tehtäessä ja merkitty kauppakirjoihinkin. Hyvitystä lähdetään hakemaan esimerkiksi kodinkoneesta, joka ei toimi tarpeeksi hyvin – vaikka ostaja tuskin oli kokeillut sitä asuntonäytössä.

– Jos pieni virhe ennen kuitattiin sillä, että "ei se mitään, minä hoidan", nyt tulee juristilta kirje saman tien, eräs välittäjä sanoo Taloussanomille.

Myyjät ylioptimistisia, ostajat realisteja

Merkittävä syy asuntokaupan hidastumiseen on se, että moni myyjä uskoo saavansa asunnostaan ainakin sen mitä itse maksoi. Hintoja on kuitenkin turha verrata edes parin vuoden takaisiin.

Ostettavat asunnot ovat nekin halventuneet, joten väliraha ei välttämättä kasva, vaikka omastaan saisi vähemmän kuin ajatteli.

Ihmiset ovat myyjinä ylioptimistisia mutta ostajina täysin realistisia, alalla pitkään toiminut välittäjä sanoo. Mutta se on hänen mukaansa osittain välittäjien oma vika. Nämä kun eivät uskalla olla rehellisiä vaan myötäilevät asiakkaiden toiveita.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtajan Jaana Anttila-Kankaan mukaan moni näyttää omaksuneen puheen ostajan markkinoista. Myyjät saavat rohkeitakin, selvästi alakanttiin olevia tarjouksia. Aina kannattaa kuitenkin aloittaa keskustelut, Anttila-Kangas sanoo.

Välittäjien ansiot pudonneet jopa 40 prosenttia

Kiinteistönvälittäjien ansiot perustuvat lähes kokonaan tehtyjen kauppojen määriin, joten jo useita vuosia kestänyt asuntomarkkinoiden hiljaisuus näkyy selvästi välittäjien tuloissa. Monien alalla vasta vähän aikaa olleiden välittäjien tulot ovat tipahtaneet 40 prosenttia, Taloussanomien haastattelema kiinteistönvälittäjä kertoo.

Ajat ovat vaikeita etenkin uraansa vasta aloitteleville välittäjille, jotka eivät ole vielä vakiinnuttaneet asiakaskuntaansa. Moni onkin vaihtanut alaa.

Silti vain alle kymmenen pientä välitysfirmaa on lopettanut kokonaan toimintansa taloustilanteen vuoksi, pieniä välittäjiä edustavan Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Anttila-Kangas sanoo.

– Esimerkiksi yrittäjäpariskunnan ja myyntisihteerin työllistävät yritykset menevät nämä ajat läpi sillä, että yrittäjällä on omat puskurit ja palkkaa ei nosteta tiettynä aikana käytännössä ollenkaan.

Välittäjiä työllistävät tosin hiljaisenakin aikana pankeille tehtävät vakuusarviot.

Parempi maisema ei enää riitä syyksi

Erään välittäjän mukaan moni on ajatellut, että hiljainen aika ja alhainen hintataso puoltavat kauppoja. Suurten asuntojen hinnat ovat laskeneet enemmän kuin pienten, joten nyt voi olla hyvä aika muuttaa isompaan, sanoo toinen. Enää ei kuitenkaan muuteta yhtä herkästi kuin ennen.

Aiemmin asunnonvaihtoon saattoi hyvinkin riittää syyksi se, että toisesta samankokoisesta asunnosta samassa pihapiirissä on paremmat näkymät. Nyt muutetaan vasta sitten, jos lapsi syntyy tai lähtee kotoa.

Välittäjien mukaan loka–marraskuun kauppamäärät alkavat kuitenkin näyttää siltä, että suomalaisten muuttotahti alkaisi taas piristyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?