Milanon Bosco Verticale sai International Highrise Awardin vuonna 2014 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä on maailman kaunein tornitalo – katso kuva

Milanolainen metsäinen tornitalo Bosco Verticale on valittu vuoden 2014 "maailman kauneimmaksi rakennukseksi".

Bosco Verticale ­

25.11.2014 20:47

Milanoon rakennettu Bosco Verticale -tornitalo on voittanut joka toinen vuosi jaettavan International Highrise -palkinnon.

Palkinnon jakajat kuvailevat palkinnon saaneita taloja "maailman kauneimmiksi ja omaperäisimmiksi tornitaloiksi". Tornitalon on suunnitellut italialainen arkkitehtitoimisto Boeri Studio.

Rakennuksen nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna pystysuoraa metsää. Talon tekeekin erikoiseksi se, että sen julkisivu on metsäinen: siinä kasvaa 800 puuta ja 14 000 kasvia.

Palkintoraadin mielestä Bosco Verticale -rakennusta voi pitää tulevaisuuden kaupunkien tornitalojen prototyyppinä.

Rakennus valittiin yli 800 kahden vuoden aikana maailmassa rakennetun tornitalon joukosta. Palkintoraadin pohdittavaksi valittiin 26 rakennusta 17 maasta. Lopullinen valinta tehtiin viidestä talosta.

Bosco Verticale muodostuu kahdesta metsäisestä tornitalosta. Yhdessä on 19 kerrosta ja toisessa 27 kerrosta. Niissä on yhteensä 113 huoneistoa, joissa jokaisessa on vähintään yksi puutarhamainen tai metsäinen parveke. Rakennuksen suunnitteluun on osallistunut hortonomeja ja kasvitieteilijöitä.

Talon rakentaminen aloitettiin vuosien 2009-10 vaihteessa. Se vihittiin käyttöön kuukausi sitten.

Palkinnon suuruus on 50 000 euroa. Sen on aikaisemmin voittanut esimerkiksi Barcelonan kurkkumainen Torre Agbar -rakennus, jota öisin valaitsee yli 4 500 led-valoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?