Danske: Työttömyys kasvaa edelleen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Piilotyöttömyys kasvaa

Suomen kasvavaan työttömyyteen ei ole luvassa helpotusta, arvioi Danske Bankin ekonomisti.

.

25.11.2014 12:27 | Päivitetty 25.11.2014 13:44

Suomen vaisuissa työllisyysnäkymissä ei ole näkyvissä parempaa vähään aikaan, arvioi Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus.

– Toisaalta muuta ei voi odottaakaan, kun bruttokansantuote supistuu kolme vuotta peräkkäin. Olisi hämmentävää, jos tämä ei näkyisi työmarkkinoilla heikkoutena, Brotherus toteaa Taloussanomille.

Danske on ennakoinut Suomen kansantalouden supistuvan tänä vuonna 0,4 prosenttia. Päivitetty ennuste on luvassa joulukuun puolivälissä, mutta Brotherus ei lupaa hyviä uutisia.

– Kyllä tämä vuosi tulee miinukselle jäämään, Brotherus sanoo.

Tilastokeskuksen tänään julkistaman tilaston mukaan Suomen työttömyysaste nousi lokakuussa 8,3 prosenttiin, kun se vuotta aikaisemmin oli 7,4 prosenttia. Työttömiä oli 26 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Myös työllisten määrä supistui lokakuussa, kun se vielä syyskuussa oli kasvussa.

– Tämä ei valitettavasti tullut yllätyksenä, kun talouskasvu on heikkoa, ostovoima supistuu ja kuluttajien luottamus on alhaalla. Heikkous Suomessa jatkuu edelleen.

Kausivaihteluista puhdistettu työttömyysaste paisui jo 8,9 prosenttiin. Brotheruksen mukaan työttömyys tuskin kääntyy laskuun ensi vuonnakaan. Tilanne työmarkkinoilla heikentyy edelleen, kun yhä useampi jättää työnhaun toivottomana sikseen.

– Piilotyöttömyys ja alityöllisyys kasvaa samaan aikaan, kun pitkäaikaistyöttömyys pysyy nousussa, Brotherus sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti nuorisotyöttömyydestä ja pitkäaikaistyöttömyydestä on syytä olla huolissaan.

– Kokemuksia on 1990-luvun lamasta, jolloin pitkäaikaistyöttömyys nousi korkealle. Kun ihmiset ovat riittävän kauan työttöminä, rapautuvat työmarkkinataidot. Tämä joukko ei pääse työmarkkinoihin kunnolla kiinni edes sittenkään kun talous kääntyy nousuun, kun myös työnantajat saattavat karsastaa pitkään työttöminä olleita, Brotherus sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?