Ehdotus: Autojen muuttaminen etanolikäyttöisiksi voi halventua jopa tuhansilla euroilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Selvästi halvempaa bensaa? Moottorikikka voi halventua tuhansilla

Bensiinikäyttöisiä autoja voi ehkä muuttaa tulevaisuudessa kulkemaan E85-etanolibensalla paljon halvemmalla kuin nyt. Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt asiasta ehdotuksen.

­

21.11.2014 17:24

E85 on polttoainetta, josta 85 prosenttia on etanolia ja loput bensaa. Se on noin 30 prosenttia bensiiniä halvempaa ja lähes hiilineutraalia.

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa helpottaa bensiinikäyttöisten autojen muuttamista E85-kelpoisiksi. Nykyisin muutostöiden jälkeen auto on katsastettava uudestaan, minkä yhteydessä tehdään useita tuhansia euroja maksavat päästötestit.

Jatkossa päästötestejä ei tarvitsisi tehdä, jolloin E85-autoilijan tarvitsisi maksaa vain muutoskatsastus. Sen hinta on joitakin kymppejä.

Päästötesteistä vapautettaisiin autot, jotka täyttävät euro3- tai sitä vanhemmat päästövaatimukset. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tällaisia autoja on Suomessa noin 400 000 ja ne on otettu käyttöön pääosin ennen vuotta 2007.

Nykyisin Suomessa on vain 2 500 E85-kelpoista autoa. Määrä on kasvanut hitaasti, koska E85-bensaa saa vain noin sadalta huoltoasemalta koko Suomessa.

Ministeriö toivoo, että helpotukset voitaisiin ottaa käyttöön jo ensi keväänä.

Asiasta kertoi Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?