[Ilmoitus] Säästätkö itsellesi vai yritykseesi, hyvä yrittäjä?

Yrittäjän ykkössijoitus- ja säästökohde on yleensä oma yritys. Säästöt tuovat turvaa yritykseen, fiksusti hoidetut säästöt lisää vaurautta.

19.11.2014 7:01 | Päivitetty 18.11.2014 15:34

Suunnitelmallinen säästöjen sijoittaminen on aina järkevää ja kannattavaa. Se ei ole vain isojen pörssiyhtiöiden etuoikeus, vaan tärkeää myös pienemmille yrityksille. Sijoittaminen ei tarkoita yrityksen rahojen pelaamista tai hukkaamista, vaan hyvän tuoton ja taloudellisen turvan hakemista.

- Yrittäjän on erityisen tärkeää varautua tulevaisuuteen säästämällä, koska yritystoiminnan tulot  voivat vaihdella paljonkin. Kuukausisäästäminen on hyvä vaihtoehto myös yrittäjälle kartuttaa henkilökohtaista varakassaa yllättäviä menoja varten, johtaja Jari Ohrankämmen Nordean Varallisuudenhoidosta sanoo.

Aloita suunnitelmasta

Yrittäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa suunnitelmat kantavat jopa vuosikymmenien yli. Aivan sama asia pätee säästämiseen ja sijoittamiseen.  

Jos säästösuunnitelman laatiminen yksin tuntuu työläältä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Säästämisen suunnittelu on hyvä jakaa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin suunnitelmiin.

Lyhyen, noin vuoden, aikavälin tavoite voi olla varmistaa yrityksen maksuvalmius esimerkiksi säästämällä puskurirahasto hiljaisemmille kausille.  Yrittäjän oma tavoite voi olla säästää vaikkapa perheen yhteiseen lomamatkaan.

Keskipitkän aikavälin säästösuunnitelma voi mahdollistaa suurempia investointeja tai toiminnan kasvattamisen. Yrittäjälle itselleen tavoite voi olla auton vaihto tai kodin remontointi.

Pitkän aikavälin suunnitelmissa katsotaan tulevaisuuteen.  Yritykselle tavoite voi olla kansainvälistyminen tai yrityksen toiminnan jatkuvuuden varmistaminen seuraavaa sukupolvea varten. Yrittäjälle erittäin tärkeä pitkän aikavälin säästötavoite on oman eläkkeen turvaaminen. Ohrankämmenen mukaan sen säästäminen kannattaa aloittaa välittömästi yrityksen perustamisen jälkeen.

Paljonko pitää säästää?

Mieti säästötavoitettasi. Paljonko haluat, että yritykselläsi on säästöjä esimerkiksi vuoden kuluttua. Tavoite riippuu aina yrityksesi taloudellisesta tilanteesta ja se voi vaihdella paljonkin eri aikoina.

- Varmista aina ensin riittävä varakassa yrityksellesi. Mieti sen jälkeen pidempiaikaisia sijoituksia, joita et todennäköisesti tarvitse lähivuosina. Kolmanneksi aloita eläkepäiviin varautuminen, vaikka sinne tuntuisi vielä olevan hyvin pitkä aika, Ohrankämmen sanoo.

Isoja summia ei kannata pitää käyttelytileillä. Niiden tuotto jää helposti alle vallitsevan inflaatiotason, jolloin varallisuus ei kartu. Varat, joita ei tarvita noin 6-8 kuukauden sisällä, kannattaa sijoittaa matalariskiseen sijoitusvaihtoehtoon, kuten esimerkiksi määräaikaistilille tai matalariskiseen rahastoon.

Sijoita voitot yritykseen

Kun tilinpäätös näyttää plussaa, yrittäjän pitää miettiä, mitä voitoilla tehdään. Maksetaanko esimerkiksi osinkoa vai sijoitetaanko voitot takaisin yritykseen?

- Lähtökohtaisesti tietenkin kaikki varat, joita voidaan tulevaisuudessa tarvita yrityksen liiketoimintaan, kannattaa sijoittaa yrityksen nimissä. Suomessa myös verotukselliset seikat kannustavat sijoittamaan yrityksen kautta, Ohrankämmen sanoo.

Yrittäjän omiin osinkoihin Ohrankämmen suosittelee sijoitussuunnitelman mukaista sijoitusta. Erityisesti jos rahoille ei ole käyttöä lähivuosina, ne kannattaa sijoittaa.

Tarvitseeko yritys sijoitussuunnitelman?

Kyllä. Jokainen sijoittaja, myös yritys, tarvitsee sijoitussuunnitelman Sijoitussuunnitelma on sekä kartta että ohjenuora, joka muistuttaa mihin ja millä tavalla mennään eteenpäin.

Sijoittamisen aloittaminen herättää paljon kysymyksiä, joita yrittäjälle ei  ole aikaisemmin tullut eteen. Tule tapaamaan asiantuntijaa selvittääksesi, millainen sijoittaja sinä tai yrityksesi on.  

- Autamme sinua ottamaan huomioon niin tulevaisuuden suunnitelmat, isot investoinnit kuin esimerkiksi sukupolvenvaihdoksetkin, Ohrankämmen ohjeistaa.

Ota rohkeasti yhteyttä! Nordean Yrityspalvelun numero 0200 2121 vastaa puheluihin ympäri vuorokauden. Siellä voit sopia treffit pankkiisi ja saada asiat käyntiin.

Lisää yrittäjän pankkipalveluista osoitteessa: nordea.fi/yrittäjä

Tämä artikkeli on yhteistyökumppanin sisältöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?