Sijoittaja-kysely: Venäjä on pahempi uhka kuin Isis - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä on Isistäkin pahempi: "Vahvistaa valtaansa uhkaamalla sodalla"

Kansainvälisten sijoittajien mielestä Venäjä muodostaa suurimman uhan maailman rahoitusmarkkinoille. Asia käy ilmi uutistoimisto Bloombergin tekemästä sijoittajakyselystä.

17.11.2014 9:59 | Päivitetty 17.11.2014 9:50

Kysyttäessä viidestä rahoitusmarkkinoita uhkaavasta mahdollisesta riskistä pahinta, 52 prosenttia vastaajista nimesi Venäjän ja Ukrainan sodan.

Vastaajista 26 prosenttia katsoi, että äärijärjestö Isis on suurin uhka. Ebolaa piti pahimpana uhkana ainoastaan viisi prosenttia vastaajista.

Kysely tehtiin 510 sijoittajalle, analyytikolle ja salkunhoitajalle, jotka ovat uutispalvelun käyttäjiä. Kysely tehtiin marraskuun 11.–12. päivänä.

Poliittisen ja sotilaallisen selkkauksen uhka oli kasvanut 46 prosentin mielestä, kun taas 41 katsoi, että tilanne oli ennallaan. Reilu kymmenesosa katsoi jännitteiden vähentyneen.

Öljyn hinnanlaskun katsottiin heijastuvan kansainväliseen politiikkaan. Vastaajista 51 prosenttia uskoi, että Venäjä itse on hinta-alen suurin häviäjä.

Lähi-idän öljyntuottajien mielestä korkeampi hinta olisi mukavaa, mutta niillä on varaa matalampaankin tasoon, sanoi saksalaisen sijoituspalveluyhtiö Collineo Asset Managementin edustaja Fabian Fritzsche.

31 prosenttia katsoi Yhdysvaltojen hyötyvän eniten öljyn hinnasta, 18 prosenttia osoitti Kiinaa ja 15 Japania. Toisaalta moni eurooppalaissijoittaja uskoi, että kaiken kaikkiaan Eurooppa ja kehittynyt Aasia hyötyvät Yhdysvaltoja enemmän, koska alhainen hinta koettelee USA:n liuske-energiasektoria.

– Venäjä-Ukraina-tilanne on sitäkin vaarallisempi koska kyseessä on itsenäinen valtio, joka yrittää vahvistaa valtaansa uhkaamalla sodalla, sanoi Helsingin Nordea Marketsin instituutiosijoittajista vastaava johtaja Mikael Simonsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?