Nokian lasku syventynyt Helsingin pörssissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian lasku syventynyt Helsingin pörssissä

Kuvituskuva
Julkaistu: 14.11.2014 16:42, Päivitetty 14.11.2014 16:41

Helsingin pörssi jatkoi iltapäivällä laskuaan muun Euroopan mukana. Pääomamarkkinapäivän tänään järjestäneen Nokian osakekurssin alamäki on päivän mittaan syventynyt.

Maaliyhtiö Tikkurila puolestaan yllätti markkinat tulosvaroituksellaan ja osake kääntyi tukevasti miinukselle.

Euroopassa laaja Stoxx Europe 600 -indeksi liikkui puoli neljältä Suomen aikaa 0,3 prosenttia miinuksella, kun energia- ja raaka-aineyhtiöiden kurssit laskivat.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli kello 15.30 aikaan 0,6 prosentin laskussa 7 573,54 pisteessä. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 -indeksi oli laskenut 0,4 prosenttia. Vaihtoa oli kertynyt 370 miljoonaa euroa, josta Nokiaa oli 162 miljoonaa euroa.

Nokia kertoi pääomamarkkinapäivillään Lontoossa tavoittelevansa verkkoliiketoiminnoilleen eli Networks-yksikölle pitkällä aikavälillä 8-11 prosentin kannattavuutta mitattuna liikevoiton osuudella liikevaihdosta. Aiempi tavoite oli 5-10 prosenttia. Vaikka uusi haarukka oli melko lailla odotusten mukainen, markkinat ovat olleet pettyneitä. Nokian osakekurssi oli 4,1 prosentin laskussa 6,38 eurossa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi päivillä, että Nokia ei palaa matkapuhelinvalmistajaksi, mutta on mukana kehittämässä puoliautomaattisesti ohjautuvia autoja. Surin mukaan Nokia haluaa palauttaa brändinsä kuluttajamarkkinoille lisensoimalla sen muille laitevalmistajille.

Maaliyhtiö Tikkurilalta tuli tänään tulosvaroitus. Yhtiö laskee arviotaan kuluvan vuoden liikevaihdosta ja liikevoitosta ilman kertaeriä. Syynä on Tikkurilan mukaan Venäjän ruplan kiihtynyt heikkeneminen. Tikkurilan tulosvaroitus yllätti markkinat, sillä yhtiö kertoi tuloksestaan ja näkymistään vasta viikko sitten. Osakekurssi oli 6,0 prosentin laskussa 15,49 eurossa.

Finnair kertoi puolestaan aloittavansa ensi viikolla kahdet yt-neuvottelut, toiset taloushallinnossa ja toiset suomalaisen matkustamohenkilökunnan kanssa. Finnairin osakekurssi oli 1,2 prosenttia plussalla.

Pienemmistä yhtiöistä konepajayhtiö Vaahto Group kertoi tappiollisesta tuloksesta ja varoitti myös koko vuoden tuloksen jäävän miinukselle. Yhtiö kertoi kuitenkin tilauskantansa kasvaneen etenkin vuoden kolmannella neljänneksellä. Osakekurssi oli 7.8 prosentin nousussa 0,5 prosentissa.

Pörssin First North -markkinapaikoille Helsingissä ja Tukholmassa listautui tänään lääkintälaitteiden kehittäjä Nexstim.

Pörssin toiseksi vaihdetuimmaksi yhtiöksi on noussut tänään iltapäivällä Vacon, mikä johtuu isosta Carnegien sisäisestä kaupasta, joka tehtiin off floor -menettelyllä. Osaketta on vaihtunut yli 26 miljoonalla eurolla. Tanskalainen Danfoss on tehnyt Vaconista julkisen ostotarjouksen, joka päättyy 21. marraskuuta.