VM: Ei hallintarekistereitä suomalaisille sijoittajille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallintarekisteriä esitetään hylättäväksi

Valtiovarainministeriö esittää, että osakeomistusten julkisuus säilytettäisiin entisellään eikä suomalaisten omistuksia voisi jatkossakaan piilottaa hallintarekistereihin.

14.11.2014 13:05 | Päivitetty 14.11.2014 13:07

Jo vuosia valmisteltu hallintarekisteriuudistus liittyy Euroopan unionin (EU) arvopaperikeskusasetukseen, jolla on tarkoitus lisätä unionin alueella toimivien arvopaperikeskusten ja arvopaperisäilyttäjien kilpailua.

Asetus tuli voimaan syyskuussa, minkä vuoksi Suomessakin on valmisteltu lainmuutosta.

Valtiovarainministeriön aiemman tulkinnan mukaan asetus olisi pakottanut perustamaan hallintarekisterin, jossa useiden yksittäisten asiakkaiden omistukset olisivat olleet yhdellä arvo-osuustilillä. Tällaista uudistusta on kuitenkin laajalti arvosteltu siitä, että se kätkisi myös kotimaiset omistajat anonymiteetin suojaan.

Myös valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on ollut sitä mieltä, että omistusten julkisuus tulee säilyttää vähintään entisellään.

Nyt valtiovarainministeriö esittää, että Suomessa käytettäisiin EU-asetuksen sallimaa jäsenvaltiokohtaista poikkeusta.

– Poikkeussääntöä esitetään käytettäväksi, jotta pörssiyhtiöiden osakkeiden yleisöjulkisuus voitaisiin ylläpitää Suomessa vähintään nykytasolla. Emme myöskään halua sallia osakeomistusten piilottamista niin sanottujen laarimuotoisten hallintarekisterien taakse, Rinne sanoo ministeriön tiedotteessa.

Siten suomalaisten osakeomistukset tulisi erotella yksilöllisesti kaikissa EU:n alueella toimivissa arvopaperikeskuksissa. Ministeriön kannan mukaan suomalaisille sijoittajille ”ei olisi jatkossakaan sallittua niin sanottu laarimainen hallintarekisteröinti, jossa yhdellä arvo-osuustilillä säilytetään useamman asiakkaan omistamia arvo-osuuksia”.

Valtiovarainministeriön luonnos hallituksen esitykseksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta menee nyt toiselle lausuntokierrokselle, joka päättyy 28. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?