Parlamentin hajotushuhut syöksivät jenin laskuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japaniin parlamenttivaalit? "Veronkorotus itsemurha"

Japanin hallitus kipuilee erittäin epäsuositun veronkorotussuunnitelmansa kanssa. Valuuttamarkkinat pelästyivät "itsemurhakorotusten" lykkäämistä, osakesijoittajat innostuivat.

12.11.2014 9:21 | Päivitetty 12.11.2014 9:22

Japanin hallituslähteiden mukaan pääministeri Shinzo Abe valmistelee parlamentin hajottamista ja veronkorotusten lykkäämistä vuoden 2017 huhtikuuhun asti.

Japanin jenin dollarikurssi syöksyi alimmilleen lähes seitsemään vuoteen, kun valuuttamarkkinoilla pelästyttiin mahdollisia ennenaikaisia vaaleja. Osakemarkkinoilla vaikutus oli päinvastainen.

Lykkäyshuhut siivittivät Tokion pörssin Topix-indeksin 1,3 prosentin nousuun. Nikkei 225 nousi 0,4 prosenttia, ylimmilleen seitsemään vuoteen.

Kiinassa Pekingissä vieraileva Abe sanoi, että hän ei ole päättänyt mitään vaalien aikataulusta. Pikavaaleja on ennakoitu jo joulukuun 14. päivälle.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga vakuutti niin ikään, että mitään vaalivalmisteluita ei ole aloitettu. Hänen mukaansa hallitus ei ole pyörtänyt aiempaa suunnitelmaa, jonka mukaan se tekee päätöksen liikevaihtoveron nostamisesta vuoden loppuun mennessä.

Hallituksen kaksivaiheisen vero-ohjelman edellinen, huhtikuinen korotus, johti talouden supistumiseen 7,1 prosenttia toisella vuosineljänneksellä, ja harva kansalainen haluaa uutta korotusta.

– Uusi veronkorotus olisi sama kuin Japanin hallitus tekisi itsemurhan, Nomura-pankin pääekonomisti Richard Koo sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Eilen jenin dollarikurssi kohosi ylimmillään 116,10 dollariin, mikä on heikoin taso siten lokakuun 2007. Aamusta vaihtokurssi oli rauhoittunut 115,22 jeniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?