Ruotsi haluaa tiukentaa asuntolainojen lyhentämistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsi haluaa tiukentaa asuntolainojen lyhentämistä

Ruotsin rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen eli Finansinspektionen (FI) haluaa hillitä ruotsalaisten velkaantumista ja tiukentaa uusien asuntolainojen takaisinmaksua.

11.11.2014 20:17 | Päivitetty 11.11.2014 20:14

Virasto esittää, että uusien asuntolainojen nostajien on lyhennettävä asteittain lainaansa niin, että lainan määrä putoaa puoleen suhteessa asunnon arvoon.

Jos lainaa on yli 70 prosenttia asunnon arvosta, sitä pitäisi lyhentää vähintään kaksi prosenttia alkuperäisestä lainasummasta vuodessa kunnes lainaa on jäljellä 70 prosenttia asunnon arvosta. Tämän jälkeen vuosittaiset lyhennykset putoaisivat yhteen prosenttiin, kunnes lainamäärä olisi puolet asunnon arvosta.

– Pienempi velkataakka vähentää kotitalouksien kykyä selvitä talouden heilahteluista, FI toteaa tiedotteessaan.

Ruotsalaisten voimakas velkaantuminen on huolettanut niin finanssivalvojaa kuin myös maan keskuspankkia. Syyskuussa kotitalouksien lainanotto kasvoi lähes kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Velkaantumisaste suhteessa tuloihin on noussut noin 170 prosenttiin.

Ruotsissa on yleistä, että asuntolainaa ottaneet maksavat vain asuntolainojensa korot eivätkä lyhennä lainkaan lainojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?