Näin saat uuden auton edullisesti

Uutta autoa ostava voi säästää selvää rahaa. Autokaupan heikko tilanne avittaa osittain hintatietoista kuluttajaa.

8.11.2014 5:01 | Päivitetty 7.11.2014 18:46

Ajoittamalla autokaupat oikein voi saada uudenkarhean auton selvästi halvemmalla kuin muut.

Auton ostajan asemaa helpottaa osittain myös se, että autokaupalla ei ole mennyt kovin hyvin viime aikoina ja autoteollisuudella on etenkin Euroopassa selvää ylikapasiteettia.

Jos markkinoille tulee esimerkiksi uusi tai poikkeuksellisen edullinen perheauto, todennäköisesti myös muiden perheautojen hinnat laskevat.

– Kyllä se vaikuttaa ihan merkittävästi, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Muhkein hintalappu on luonnollisesti uusimmilla automalleilla. Jos uutuudenviehätyksestä on valmis tinkimään ja viime vuodenkin malli käy, voi kaupassa säästää selvää rahaa.

Automallin elinkaaressa autokaupassa on Niemisen mukaan tyypillisesti kolme vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa autokauppiaat veloittavat jokaisesta lisävarusteesta. Sitten kauppaa aletaan vauhdittaa erilaisilla varustepaketeilla, ja loppuvaiheessa auton saa kaikilla varusteilla.

Osittain taustalla on, että alkuvaiheessa kysytyn mallin tuotantokapasiteetti ja toimitusajat ovat rajallisia.

– Kun kapasiteettia on enemmän ja mallin elinkaaren aikaiset tuotekehitys- ja muut kulut on kuoletettu, myös valmistajan näkökulmasta kate voi olla yhtä hyvä vaikka auto olisikin halvempi, Nieminen sanoo.

Tinkiminenkannattaa aina

Autotuojat ry:n Tero Kallion mukaan pyyntihinnat ovat jo nyt matalat heikon taloustilanteen takia. Hän tosin muistuttaa, että tinkiminen ja kylkiäiset ovat aina kuuluneet autokaupan luonteeseen.

– Kyllä autollakin on parasta ennen -päiväys. Jos auto on ollut yli vuoden varastossa, ei välttämättä ole hyvien tapojen mukaista myydä sitä uutena autona. Kyllä siitä silloin halutaan eroon, Kallio sanoo.

Autokauppoja edustavan Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa muistuttaa, että alalla on jo tingitty katteista paljon, eikä tinkimisvara ole niin suuri kuin takavuosina.

– Maailmalla on yhä ylikapasiteettia ja hinnoittelu on äärettömän kovaa.

Miten vaihtoautosta eniten rahaa?

Moni lähtee kaupanhierontaan vaihtoauton kanssa. Toinen haluaa vanhasta koslasta vain mahdollisimman nopeasti eroon, toiselle on tärkeää saada vanhasta autosta mahdollisimman hyvä hinta.

– Paras tapa tehdä autokauppa on neuvotella ensin uuden auton hinta ja vasta sitten kysyä vaihtoautosta. Silloin vaihtoautolle saa oikean vaihtohinnan ja sen jälkeen voi katsoa, kannattaako se vanha auto sittenkin myydä jotain muuta kautta, Nieminen vinkkaa.

Autokauppias voitelee kauppaa usein erilaisilla lisävarusteilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että läheskään kaikkien lisävarusteiden arvo ei siirry kokonaan jälleenmyyntihintaan, vaan lisävarusteille kannattaa laskea ennen kaikkea käyttöarvoa. Perusvarusteilla kuten ilmastoinnilla on kuitenkin merkittävä vaikutus jälleenmyyntiarvoon.

– Tuntuu siltä, että perheen nuorimmille arvokkain lisävaruste on AUX-liitäntä tai bluetooth-yhteys oman musiikin kuuntelua varten, Nieminen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?