Britannialle aiotaan antaa lisää siimaa EU-maksuissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannialle aiotaan antaa lisää siimaa EU-maksuissa

Britannia on kieltäytynyt maksamasta Euroopan unionin siltä vaatimaa lisämaksua. Unioni ei aio pysyä järkähtämättömänä, vaan ehdottaa, että maksun voisi tehdä osissa ja ilman korkoa.

7.11.2014 14:07 | Päivitetty 7.11.2014 14:13

Britannia voisi maksaa Euroopan unionin siltä vaatiman 2,1 miljardin euron lisämaksun erissä. Siltä ei perittäisi korkoa eristä, jotka se maksaa alkuperäisen eräpäivän jälkeen.

Ehdotuksen tekee Euroopan unionin (EU) puheenjohtajamaa Italia tänään valtiovarainministerien kokouksessa.

Britannian pääministeri David Cameron on sanonut, ettei Britannia missään tapauksessa maksa EU:n vaatimaa täyttä summaa.

EU:n budjetti perustuu unionin bruttokansantuotteeseen (bkt). Kansantuote on aiempaa suurempi, koska tilastoviranomaiset muuttivat tänä vuonna laskentatapoja. Muun muassa Britanniassa on otettu huomioon huumekauppa ja prostituutio.

Britannian lisämaksu on seurausta uusista bkt-laskelmista. Tuntuvia lisämaksuja on tullut myös Hollannille (640 miljoonaa euroa) ja Italialle (340 miljoonaa). Pienemmät laskut lankeavat Bulgarialle, Kyprokselle, Kreikalle, Irlannille, Latvialle ja Maltalle.

Ranska ja Saksa ovat uuden laskentatavan suurimmat hyötyjät. Ranska saa noin miljardi euroa ja Saksa 780 miljoonaa.   

Neuvotteluissa tänään ei välttämättä saada läpimurtoa. EUObserverin haastatteleman nimettömänä pysyttelevän diplomaatin mukaan "ei kannata pidättää hengitystään".

Todennäköistä on, että jos Britannia saa maksaa lisämaksun erissä, myös muut maat voivat tehdä niin. Se hyödyttäisi ehdotuksen esittäjä Italiaakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?