Luxemburgin ja Junckerin veronkiertosopimukset herättävät närää Euroopassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Junckeria arvostellaan: "Veroprosentit laskettu mielipuolisen alas"

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.11.2014 12:15, Päivitetty 7.11.2014 12:18

Jean-Claude Junckerin pääministerikaudella Luxemburgissa tehdyt verojärjestelyt herättävät krittiikkiä Euroopan komission nykyistä pääjohtajaa kohtaan.

Tutkivien journalistien järjestö ICIJ paljasti tällä viikolla, että yli 340 ylikansallista suuryritystä on tehnyt salaisia verosopimuksia Luxemburgin hallituksen kanssa, joiden avulla yritykset onnistuivat kiertämään miljardien eurojen edestä veroja.

Yritysten joukossa ovat Financial Timesin mukaan muun muassa Pepsi, Procter&Gamble ja JPMorgan. Paljastusten kuvaamat järjestelyt ovat salaisia etukäteissopimuksia suotuisasta verokohtelusta.

Euroopan komissio on jo käynnistänyt tutkinnan Fiatin ja Amazonin kanssa tehdyistä verojärjestelyistä, joiden epäillään muistuttavan kilpailua vääristävää valtionapua. Tutkintaa johtaa kilpailukomissaari Margarethe Vestager, joka on ilmoittanut paljastusten johtavan mahdollisesti lisätutkintoihin.

EU-maat käärmeissään

Paljastukset sijoittuvat vuosiin 2002–2010, jolloin Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli Luxemburgin pääministeri. Junckerin rooli verojärjestelyissä on herättänyt kritiikkiä muualla Euroopassa.

– Juncker on juuri astunut Euroopan komission johtoon, mutta hän on johtanut laajamittaista Euroopan kansojen hyväksikäyttöä vuosien ajan omassa pikku maassaan, Britannian parlamentin alahuoneen valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Margaret Hodge sanoi.

Juncker perui torstaina osallistumisensa julkiseen keskustelutilaisuuteen Brysselissä. Euroopan komission tiedottajan mukaan Juncker suhtautuu paljastuksiin ”rauhallisesti”.

Tanskan verotuksesta vastaava ministeri Benny Engelbrecht puolestaan luonnehti paljastuksia ”järkyttäviksi”.

– Veroprosentit on laskettu niin mielipuolisen alhaiselle tasolle, että on hankalaa edes kuvaille haasteita, jota Luxemburgin toiminta muille maille aiheuttaa, Engelbrecht arvioi tanskalaiselle Politiken-lehdelle.

"Ei vain Luxemburgin ongelma"

Luxemburg on puolustautunut väitteitä vastaan ja ilmoittanut pyrkivänsä tekemään taloudellista toimintakulttuuriaan läpinäkyvämmäksi. Viime kuussa Luxemburg allekirjoitti sopimuksen pankkisalaisuuden lieventämisestä vuonna 2017.

– Nämä päätökset on tehty kansallisten ja kansainvälisten sääntöjen mukaan, Luxemburgin nykyinen pääministeri Xavier Bettel totesi lehdistötilaisuudessa sanomalehti Guardianin mukaan.

Luxemburgin valtiovarainministeri Pierre Gramegna puolestaan sanoi, ettei kyse ole vain Luxemburgin ongelmasta. Gramegnan mukaan ongelmaa ei tule henkilöidä vain Junckeriin.

– Poliitikko tai hallitus ei tee päätöksiä yksin. Kyse on hallinnollisesta toimenpiteestä, Gramegna sanoi Financial Timesille.

Tuoreimmat osastosta