Selvitysmies antaisi yksityistieosakkaille lisää valtaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Selvitysmies: Yksityisteiden osakkaille lisää valtaa

Yksityisteiden osakkaiden pitäisi yhä enemmän voida päättää tiensä käytöstä ja sen maksullisuudesta. Tätä mieltä on selvitysmies Esko Hämäläinen, joka on arvioinut teitä koskevan lain uudistamista.

5.11.2014 15:38 | Päivitetty 5.11.2014 15:38

Yksityistiet on perustettu yksityisten kiinteistöjen tarpeisiin ja niiden pidosta vastaavat tiekuntien osakkaat. Esko Hämäläisen mielestä uuden yksityistielain pitäisi korostaa näitä perusperiaatteita. Vaikka hän antaisi lisää valtaa osakkaille, hänestä satunnaisen tien käytön pitäisi vastaisuudessakin olla vapaata ja ilmaista.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko pitää lain uudistamista välttämättömänä, ja Hämäläinen on selvittänyt asiaa liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä.

Uuden lain pitäisi Hämäläisen selvityksen mukaan edistää tähänastista tehokkaampaa ja taloudellisempaa tienpitoa. Hän suosittelee, että valtion ja kuntien avustamasta tienpidosta siirryttäisiin yhä selkeämmin tieosakkaiden ja muiden tienkäyttäjien maksamaan tienpitoon.

Vaikka toiminta ei tulevaisuudessa perustuisi avustuksiin, investointiavustuksia jaettaisiin edelleen. Niitä voitaisiin myöntää esimerkiksi tien yhteiskunnallisen merkityksen ja toiminnallisuuden perusteella.

Hämäläinen yhdistäisi yksityisteiden valtionavustusjärjestelmät. Hänestä avustukset pitäisi suunnata elinkeinoelämän ja asutuksen sekä palvelujen kannalta merkittäville yksityisteille ja suurten metsäalueiden runkoteille. Tiekunnista pitäisi selvityksen mukaan pyrkiä muodostamaan nykyistä suurempia kokonaisuuksia, tiestökuntia. Valtio tai kunta voitaisiin ottaa tieosakkaaksi silloin, kun ne ohjaavat säännöllistä liikennettä yksityistielle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?