”IMF antoi rikkaille vääriä neuvoja vastoi parempaa tietoaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IMF sai pyyhkeitä säästökehotuksistaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.11.2014 20:52, Päivitetty 4.11.2014 20:53

IMF sivuutti omat tutkimuksensa ja painosti rikkaita maita leikkaamaan budjettejaan liian pian maailmanlaajuisen finanssikriisin puhjettua, sanoo järjestön sisäinen tarkastaja.

Kansainvälinen valuuttarahasto oli finanssikriisin takia huolestunut Saksan, Yhdysvaltain ja Japanin kaltaisten rikkaiden maiden korkeasta velkaantumisasteesta ja suurista alijäämistä. IMF kehotti maita kulukuriin vuosina 2010–2011 ennen kuin niiden taloudet olivat kunnoilla toipuneet kriisistä.

Samaan aikaan IMF kannusti kehittyneitä talouksia löysään rahapolitiikkaan kasvun edistämiseksi ja kysynnän elvyttämiseksi aluksi välittämättä kehittyneille maille aiheutuvista heijastusvaikutuksista, IMF:n sisäinen tarkastusvirasto IEO sanoo raportissaan.

– Tällainen politiikkayhdistelmä ei täysin pystynyt edistämään toipumista, mutta se pahensi kielteisiä heijastusvaikutuksia, IEO sanoo.

Tarkastajan mukaan IMF:n olisi pitänyt olla selvillä siitä, että tiukan budjettipolitiikan ja elvyttävän rahapolitiikan yhdistelmä ei ole tehokkain tapa kasvun edistämiseen kriisin jälkeen. Tutkimukset osoittavat, että yksityisen sektorin kiinnittäessä huomionsa velan keventämiseen, se on vähemmän vastaanottavainen rahapoliittiselle elvytykselle.

Vuonna 2012 IMF lopulta myönsi aliarvioineensa budjettileikkausten haitallisen vaikutuksen kasvulle ja suositteli valtiontalouden tervehdyttämiselle aiempaa hitaampaa tahtia. Tarkastuksen tehnyt IEO kuitenkin huomauttaa, että IMF:n omat tutkimukset osoittivat jo ennen kriisiä kulukurin ja kasvun välisen yhteyden.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde pitää tehtyjä päätöksiä kaikesta huolimatta oikeina.

– Uskon vakaasti, että kehittyneiden talouksien velkataakkojen kasvaessa nopeasti niiden ohjaaminen kohti valtiontalouden vakauttamista oli oikea ratkaisu, Lagarde sanoo lausunnossaan.

Tuoreimmat osastosta