Pian auton saakin rekisteröidä Viroon? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pian auton saakin rekisteröidä Viroon?

Euroopan unionin komissio esittää uudistusta autojen rekisteröintiin. Nykymuodossaan uudistus voi mahdollistaa auton rekisteröinnin verotukseltaan halvempaan EU-maahan. Säädöksen lopullinen sisältö ja toteutumisaikataulu ovat kuitenkin vielä auki.

4.11.2014 14:56 | Päivitetty 4.11.2014 16:00

Euroopan unionin komissio valmistelee lakiuudistusta, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa autojen rekisteröintiä unionissa.

Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät uutisoi maanantaina verkkosivuillaan, että toteutuessaan uudistus saattaa mahdollistaa auton rekisteröinnin ajoneuvoverotukseltaan edullisempaa EU-maahan. Asiantuntijan mukaan se, olisiko yksityishenkilön tai yrityksen mahdollista tehdä näin, riippuu säädöksen lopullisista sanamuodoista.

– Alkuperäinen ehdotus mahdollisti sen, että auton rekisteröijä voisi olla joku muu kuin se, jolla on tosiasiallinen kytkös autoon. Tällöin verotukselliset järjestelyt olisivat mahdollisia.

Näin luonnehtii Taloussanomille Liikenteen turvallisuusviraston Trafin johtava asiantuntija Nelly Rontti, joka kommentoi komission esitystä Suomen puolesta.

Rontti kuitenkin täsmentää, että huhtikuusta 2012 valmistellun esityksen tarkka sisältö ja toteutumisen aikataulu ovat vielä täysin avoinna.

– Kyse on varsin monimutkaisesta asiasta ja terminologisista haasteista, joilla voisi olla negatiivisiakin vaikutuksia.

Verotus vaikeutuisi

Asiantuntija Nelly Rontti arvioi, että rekisteröintiuudistus voisi leikata Suomen ajoneuvoveron tuotoista kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja. Lopullista vaikutusta on vielä vaikea arvioida.

Sekä Rontti että valtiovarainministeriön (VM) vero-osaston hallitussihteeri Markus Teräväinen korostavat, ettei ehdotettu säädös koske jäsenmaiden verotusoikeutta. Uudistuksella olisi kuitenkin välillisiä vaikutuksia.

– Jäsenvaltioiden verotusoikeudet säilyisivät samoin kuin ennenkin, mutta uudistus lisäisi hallinnollista taakkaa, vaikeuttaisi verojen keräämistä ja toisi siten myös kustannuksia, Rontti sanoo.

Jos komission esitys toteutuu alkuperäisessä muodossaan, veroja pitäisi kerätä toisin kuin nyt, Rontti arvioi.

– Liikennevalvonnan merkitys korostuisi entisestään.

Hänen mukaansa kukaan ei pysty sanomaan toistaiseksi, miten asia todella järjestettäisiin.

Autovero hyvin yleinen EU:ssa

Autoilijoiden järjestön Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää ajoneuvoveroa kohtuullisena.

Ajopelistä riippuen jopa kymmeniin tuhansiin euroihin nouseva autovero voisi kuitenkin hyvinkin ajaa suomalaiset rekisteröimään autonsa muualle. Esimerkiksi Virossa rekisteröintiin liittyvää veroa ei peritä.

– Onhan se selvää, että jos olisi mahdollisuus rekisteröidä auto Viroon ja ajaa sillä Suomessa, moni suomalainenkin tekisi niin. Edullisemmissa pienikulutuksellisissa autoissa se ei ehkä kannattaisi, Nieminen sanoo.

Ministeriön Markus Teräväisen mukaan autoveron tyyppistä veroa kannetaan 21:ssä EU:n jäsenvaltiossa ja Suomi on niiden joukossa yksi korkean verotuksen maista. Korkeimpia ajoneuvoveroja peritään hänen mukaansa Tanskassa, Irlannissa, Alankomaissa, Ruotsissa ja Itävallassa. 

Autoliiton Nieminen ei usko, että auton rekisteröinnin toisessa maassa mahdollistava esitys menisi läpi. Yleiseurooppalainen rekisteröintijärjestelmä voisi hänen mukaansa olla hyvästä, mutta sellaisen luomisessa mennee vielä pitkään.

– Jäsenmaasta toiseen menemisessä ei sen sijaan ole mitään järkeä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?