Professori: Robotti vie koulutuksen hyödyn

Robotisaation on usein nähty suosivan korkeasti koulutettuja ja syövän erityisesti vähemmän osaamista vaativia työpaikkoja. Paris School of Economicsin professorin Gilles Saint-Paulin mukaan ICT-alan teknologinen kehitys voi kuitenkin tehdä koulutukseen investoimisen paikoin turhaksi.

3.11.2014 14:08 | Päivitetty 3.11.2014 14:08

Korvaavatko robotit tulevaisuudessa ihmiset työntekijöinä? Kirjaimellisesti, näkee Paris School of Economicsin taloustieteen professori Gilles Saint-Paul.

Ranskan hallituksen neuvonantajanakin toimiva Saint-Paul huomauttaa, että teknologinen muutos vahingoittaa joitain työntekijöitä. Samalla innovaatiot kuitenkin nostavat yleistä elintasoa.

Sdp:tä lähellä olevan ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiön seminaarissa tänään puhunut Saint-Paul arvioi, että teknologisen kehityksen seuraava aalto koskettaa viime kädessä myös paljon osaamista vaativia aloja. Hänen mukaansa robotisaatio syö koulutukseen investoimisen hyötyjä.

Kun koulutuksesta ei enää ole yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentäjäksi, tasa-arvolle on haettava perusteita muualta.

– Robottimaailmassa on koulutuksen antamisen sijaan annettava ihmisille minimimäärä robotteja heti syntymästä alkaen, Saint-Paul kuvasi teknologisen kehityksen vaikutuksia kartoittaneessa tilaisuudessa.

Tällöin myös työväenluokka saisi uusia taitoja ja hyötyisi teknologisesta kehityksestä niin sanotun Flynnin ilmiön vuoksi. Uusiseelantilaisen älykkyystutkijan James R. Flynnin mukaan nimetyllä termillä viitataan väestötason älykkyysmittausten tulosten pitkän aikavälin keskiarvon nousuun.

Palkat sitoutuvat robottien tuotantokustannuksiin

Työmarkkinoiden muutoksen poliittiseen taloustieteeseen perehtynyt Saint-Paul arvioi, että robotisaatio mullistaa myös palkkojen määräytymisperusteen.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa ihmistyön korvaavia robotteja rakennetaan niin kauan, kun niiden tuotantokustannukset ovat palkkoja alhaisemmat. Robottien saatavuus puolestaan painaa palkkoja alaspäin.

– Palkat ovat sidoksissa robottien tuotantokustannuksiin ja siten pääoman hankintakustannuksiin, toisin kuin standarditaloustiede opettaa, Saint-Paul avasi skenaariotaan Paasitornissa.

Vuonna 2007 Yrjö Jahnssonin -säätiön mitalin saanut Saint-Paul arvioi, että pitkällä tähtäimellä palkkakustannusten osuus bruttokansantuotteesta (BKT) kutistuu varsin vähäiseksi samalla, kun robotit kasvattavat henkeä kohden laskettua BKT:ta.

Ekonomisti arvioi, että kasvun suurimmat hyödyt valuvat kuitenkin robottien omistajille.

– Työväenluokka hyötyy vain, jos he säästävät ja vuokraamisen sijaan omistavat robotteja, Saint-Paul sanoi. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?