Handelsbanken: Asuntomarkkinat voivat alkaa elpyä vuonna 2016 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varoitus: Pk-seudulle voi muodostua asuntokupla

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.10.2014 10:18, Päivitetty 29.10.2014 10:20

Handelsbanken odottaa asuntomarkkinoiden alueellisen eriytymisen jatkuvan ja asuntojen hintojen polkevan paikoillaan seuraavien kahden vuoden ajan.

Mikäli pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat jatkavat nousuaan ja kotitalouksien tulojen kasvu jää aiempaa hitaammaksi, vaarana on hintakuplan syntyminen, Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund varoittaa pankin tiedotteessa.

– Myös Suomen talousnäkymät ja kasvupotentiaali muodostavat aiempaa suuremman riskin asuntomarkkinoiden vakaudelle. Perusteita 2000-luvun alkupuolella nähdyn kaltaiselle asuntojen hintojen nopealle nousulle ei tulevina vuosina ole, hän sanoo.

Handelsbanken ennustaa pääkaupunkiseudun asuntojen hinnanmuutoksen vaihtelevan yhden prosentin laskusta kolmen prosentin nousuun seuraavien kahden vuoden aikana. Muualla Suomessa hinnanmuutos liikkuisi kolmen prosentin laskun ja yhden prosentin nousuun.

– Jos Suomen talous ja työmarkkinat alkavat elpyä odotustemme mukaan, on mahdollista että asuntokauppa vilkastuu vuoden 2016 aikana, Asplund sanoo.

Tänä vuonna hinnoissa sen sijaan ei ole nousupaineita, minkä vuoksi Handelsbanken ennustaa hintojen laskevan.

Tuoreimmat osastosta