Aivovuoto Venäjältä kiihtyy pakotteiden vuoksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aivovuoto Venäjältä kiihtyy pakotteiden vuoksi

Venäjältä lähtee muun muassa lupaavia kasvuyrittäjiä, koska rahoituksen saaminen kotimaasta on vaikeutunut.

Skolkovon yrityspuiston rakennustyömaata viime keväältä.­

27.10.2014 10:05 | Päivitetty 27.10.2014 10:05

Venäjältä muutti tämän vuoden tammi-syyskuussa 203 659 ihmistä. Se on enemmän kuin yhtenäkään vuonna presidentti Vladimir Putinin hallinnon aikana, vaikka verrataan vain kahdeksaan ensimmäistä kuukautta aiempien vuosien koko vuoden lukuihin.

Venäjän kannalta ongelmallista on, että lähtijöistä aiempaa useampi on taitava teknologia- tai rahoitusalan osaaja.

– Liike-elämässä yleisin meille tuleva hakemus ei liity yrityksen perustamiseen vaan siihen, miten se pääsee pois [Venäjältä], Sberbankin toimitusjohtaja Herman Gref sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Gref viittasi pankille tehtyihin pyyntöihin hoitaa raha-asioita joko Venäjällä tai ulkomailla.

"Totta kai hehaluavat pois"

Entisen Neuvostoliiton alueelta muutti valtavasti tiedemiehiä, insinöörejä, akateemikoita ja muita korkeasti koulutettuja Neuvostoliiton romahtaessa. Putinin alkuaikojen tärkeimpiin tavoitteisiin kuului aivovuodon pysäyttäminen.

Yksi projekteista oli Skolkovon yrityspuisto, joka rakennettiin kilpailijaksi Yhdysvaltain Piilaaksolle. Moskovan lähelle rakennettavan puiston piti olla valmis viime vuonna, mutta se on yhä osin kesken.

Skolkovossa järjestettiin lokakuussa kasvuyritystapahtuma, jossa yrittäjien ja rahoittajien piti tavata toisiaan. Paikalle saapui yksi yrittäjä.

– Geopoliittinen ympäristö nostaa rimaa kiinnostaville sijoitusmahdollisuuksille Venäjällä, kasvurahoittaja Bessemerin partneri Brian Feinstein arvioi Bloombergille.

Bessemer kutsuttiin viime vuonna Skolkovon hallitukseen. Se varasi 20 miljoonaa dollaria kasvurahaa venäläisille yrityksille, mutta siitä ei ole käytetty senttiäkään. Yksi syy on juuri pakotteissa.

– Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä on paljon ihmisiä, joilla on oikein hyvät teknologiataidot mutta vähän vaihtoehtoja. Totta kai he haluavat pois, kasvurahoittaja Pavel Tsherkashin sanoi Bloombergille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?