Kuluttajien talousluottamus koheni lokakuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisten talousluottamus nousi lokakuussa

Suomalaiskuluttajien talousluottamus vahvistui lokakuussa syyskuun lukemista ja nousi plussalle, Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista selviää.

27.10.2014 9:38 | Päivitetty 27.10.2014 9:44

Luottamusta mittaava indikaattori sai lokakuussa pisteluvun 0,4, kun se oli syyskuussa -0,7 ja elokuussa 2,2. Vuosi sitten lokakuussa lukema oli 3,8. Indikaattori on edelleen pitkän aikavälin keskiarvonsa eli 11,9:n alapuolella.

Luottamusindikaattorissa on neljä osatekijää. Näkemykset Suomen taloudesta paranivat hieman syyskuussa, muut osatekijät eivät olennaisesti muuttuneet. Näkemykset kotitalouden säästämismahdollisuuksista pysyivät kohtalaisina. Sen sijaan arviot maan yleisestä taloudesta olivat edelleen synkät ja omasta taloudesta varovaiset.

Barometri kertoo, että kuluttajien mielestä lainanotto on otollisempaa kuin säästäminen tai kestotavaroiden ostaminen. Omakohtainen työttömyysuhka pysyi ennallaan syyskuusta sekä viime vuoden lokakuusta.

Työttömyyden pelko kasvussa

Suomen taloustilanteen kohenemiseen uskovien osuus oli lokakuussa 21 prosentissa. Suomen taloustilanteen heikkenemiseen uskoi 35 prosenttia. Syyskuussa vastaavat lukemat olivat 17 ja 42 prosenttia ja vuosi sitten lokakuussa 30 ja 31 prosenttia.

Oman taloutensa kohenemiseen uskoo 22 prosenttia kuluttajista, ja 14 prosenttia pelkää taloutensa heikkenevän vuoden kuluessa. Kuluttajista 68 prosenttia uskoo työttömyyden kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Tilastokeskus haastatteli kuluttajabarometria varten 1 266 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?